ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ

Билка ехинацея – действие и ползи

14 февруари 2017 15:13 / Екип на Doctoronline.bg | Коментари: 0
Билка ехинацея – действие и ползи
/ © БГ БИЛКА

Ехинацея е същинско чудо в съкровищницата на природата, до което е задължително да се докоснете, за да се радвате на крепко здраве.

Благодарение на нея организмът засилва защитните си механизми, които имат способността да отблъскват атакуващите го непрекъснато зарази и бактерии. Свойствата и полезните действия на тази билка, която прилича повече на цвете, през последните години са обект на задълбочени проучвания.

Неслучайно тя се слави като един от най-мощните природни модулатори и стимулатори на имунния отговор на организма. Лечебните качества и преимущества на тази билка, известни от хилядолетия, са получили одобрение и признание и от съвременната медицина. Неслучайно тя е активна съставка в много медикаменти, предназначени за подпомагане имунната дейност.

Въпреки противоречивите мнения на специалисти, резултатите от последни проучвания доказват по безспорен начин ползите от приема на ехинацея. Доказателство за мощното действие на лековитото растение е фактът, че то е било използвано от индианците като противодействащо средство срещу отровата на змии.

Ехинацеята е способна да неутрализира дори смъртоносна змийска отрова, благодарение на силните си антиоксидантни съставки. Билката с красиви розови цветчета, която напомня повече на маргаритка, не само повишава силите на тялото да се възпротивява срещу вирусите и инфекциите, но и има силно пречистващо действие върху кръвта и лимфата. Именно застоя на кръвта и складирането на отпадни вещества водят до куп здравословни проблеми.

Ехинацея не само подсилва имунитета, но и го изгражда при пациенти, при които той липсва. При тези от Вас, при които има нарушение в дейността му, билката пречиства кръвта и това прави организма по-устойчив на атакуващите го инфекции.

Доказано е, че тази билка има не само антивирусно въздействие, но и още едно друго въздействие, за което по-рядко се говори – скъсява времето за излекуване. Ако вече Ви е повалил грип, доверете се на ехинацея. Тя не само ще облекчи симптомите на запушен нос, хрема и кашлица, но и е безценен помощник за Вас за по-бързо справяне с инфекцията. Доказано е, че приемът на тази билка скъсява наполовина време, за което протича болестта (грип, настинка).

Редовният прием на това уникално чудо на природата намалява вероятността от развитието на синузит с цели 86%.

Ехинацея може да се окаже вашия лек ако страдате от цистит, главоболие, чести възпаления в ушите, гингивит, неприятни гнойни пъпки. Ефектът от приложението й е поразителен и при рани, възпаления и изгаряния по кожата. Мощното лечебно действие на тази билка се обуславя от няколко рядко срещани химични съединения в природата, които влизат в състава й. Нейните качества все още не са добре проучени и вероятно тяхното въздействие е по-широкоспектърно.

При херпес

Ехинацея действа като блокатор на вируса, причиняващ досадния и неприятен херпес. Тя възпрепятства неговия рецидив. Най-ефикaсни в този случай са спиртни извлеци от билката, чиито прием е препоръчително да стартира още при съмнението за поява на херпес или проява на симптомите на инфекцията.

Ако херпесната инфекция вече Ви е поразила, тогава също може да разчитате на тинктурата от ехинацея, която значително ще намали продължителността на неприятното заболяване.

При херпес са препоръчителни извлеците от билката на спиртна основа, а не чайовете, поради факта, че този вирус трябва да се атакува незабавно, тъй като прогресира много бързо.

Ако предпочитате да си приготвите сами тинктурата, а не да я закупите в готов вод от аптеката или билковите магазини, е необходимо да направите следното – изстискайте сока от сто грама свежи цветове от билката, след което разредете с 300 милилитра ракия.

Това престоява на слънце половин месец, след което по 20-30 капки от него се разреждат в малко вода и се приема по 3 пъти рамките на денонощие.

При гъбички и хламидия

Същото количество от тинктурата, но разредено с хладка вода може да използвате за вагинални промивки и бани, ако страдате от гъбички и хламидия. Лековитото „цвете“ има силно изразен антигъбичен ефект. Спомага за отстраняването на неприятните гъбични инфекии.

Вътрешният прием на ехинацея също се отразява благоприятно при подобно състояние.

При грип и кашлица

Ехинация прави чудеса при хора, болни от грип, придружен със силна кашлица. Отварата от нея действа отхрачващо. Билката пречиства бронхите и втечнява натрупания секрет. Тя прави отхрачването по-лесно.

Бързо излекуваната кашлица е предпоставка за възпрепятстване на евентуални белодробни усложнения, които най-често се проявят в резултат от нейното неизлекуване или дълга продължителност. Ако Ви измъчва кашлица и/или сте повалени от грипния вирус, добре би Ви подействало освен пиенето на чай от ехинацея и инхалации с билката. Може също така да я използвате за бани, прибавяйки извлек от нея към водата си за къпане.

На чай

Приета на чай, ехинацея засилва имунитета и облекчава болкови симптоми като главоболие, кашлица, грип и други вътрешни инфекции. Запарката се приготвя от една голяма лъжица от сухото растение, залято с половин литър вода. Приготвената отвара се разделя на три части, всяка от които приема непосредствено преди трите хранения за деня. Приемът на тази запарка не бива да бъде по-продължителен от 10 дни. След тях се прави почивка и едва след това курсът продължава.

На хапчета

Това природно чудо може да си набавите не само като чай, но и на таблетки (филмирани и обикновени). Заради безспорните си качества на мощен имуностимулатор, тези таблетки се превърнаха през последните няколко години в най-търсеното средство за подпомагане имунната дейност. Доказано е, че тази билка неутрализира вредното въздействие на окислителните процеси и свободните радикали в човешкия организъм. Това възпрепятства заболявания на костите и ставите като артрит.

Съчетания и продукти

Ехинацея и прополис (клеева тинктура)

Мощното имуностимулиращо действие на лековиата ехинацея се засилва още повече при комбинацията й с прополис, който също е едно от най-популярните природни средства за засилване на имунния отговор. Не само във вид на хранителни добавки, тази чудотворна комбинация може да си набавите чрез чай и клеева тинктура. По време на лечебния курс със запарка от ехинацея, преди прием на извлека е препоръчително да добавите към него няколко капки клеева тинктура.

С чесън и джинджифил

Хранителни добавки с ехинацея се предлагат и в комбинация с още две мощни природни имуностимулиращи средства, които влизат в състава им – чесън и джинджифил. За още по-мощен ефект от „Джеймисън“ са добавили и мощния природен аналгетик жен шен. Освен като превантивно средство против вирусни инфекции, добавката е допустимо да бъде приемана и от пациенти, провеждащи курс за лечение на рак. Влизащият в състава й джинджифил облекчава симптомите на неприятното гадене, с което протича приемът на антираковите лекарства.

С котешки нокът

В комбинация с котешки нокът ехинацея върши чудеса. Тази вълшебна формула намира приложение дори при лечението на ХИВ. Като допълнение към медикаментите от терапията при СПИН се приема добавка от ехинацея с котешки нокът. Втората също притежава доказани антибактериални, антимикробни, противовирусни и имуностимулиращи качества. Предлагат се добавки с двете билки, които са обогатени с богат витаминен комплекс (витамин В и С) и ценни микроелементи (цинк, селен).

С черен бъз

При грипни и простудни заболявания може да се доверите на подсилващата имунитета комбинация от ехинацея с черен бъз. Малките черни плодчета на това растение крият невероятна лечебна мощ. Те са силен природен антибиотик и антипиретик. Сокът от черен бъз предизвиква изпотяване и със своя силно изразен загряващ ефект е безценно природно средство за сваляне на висока температура, ако го приемате в чист вид. В хранителна добавка екстрактът от черен бъз засилва действието на ехинацеята. Тази разновидност се предлага в течна форма. Към не е добавен екстракт от слез и е благоприятна за прием от деца над двегодишна възраст. (Имуномикс на Абока)

За деца

Вирусните инфекции се отразяват най-тежко на децата, заради неизградения им все още имунитет. Най-често децата боледуват, когато имат контакт с други деца. Момента, в който малкото дете тръгва на детска градина, е изключително стресиращ за неговата имунна система. Тя все още не е изградена, но въпреки това е наложително да противодейства на постоянно атакуващите я вируси и инфекции. Дори и сте имунизирали малчугана с противогрипна ваксина, добре действат добавките с ехинация. Те са препоръчителни и за деца над 2-3 годишна възраст. Под формата на сироп е възможно да се приемат след 2-годишна възраст.Обичайната препоръчителна доза е по 0,5 ml за всеки килограм телесно тегло. Под формата на таблетки за дъвчене може да приема от деца над три години. Може да давате на малчугана добавката и в моменти на боледуване. Тя ще помогне на неукрепналия детски организъм да отблъсне по-бързо атакуващата го инфекция. Приемът на ехинацея намалява рисковете от развитие на алергия и синузит при децата.

Внимание: Предозиране с ехинацея или тинктура от нея!

Можете да приемате настойката или отвара от ехинацеята най-много седмица или максимум две, ако се чувствате добре. При неспазване на споменатата доза или пресрочване на употребата на ехинацея или тинктурата от нея може да се получи отравяне, изразяващо в появата на постоянно или временно гадене, остро кисело повръщане, раздразнителност и главоболие. В този случай трябва без замисляне и незабавно да стопирате всяка употреба на препарата, да промиете стомаха с голямо количество вода и да се прегледате. Останалото се намира в компетенцията на лекаря.

Източник: БГ БИЛКА

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Дихателни практики, които е полезно да практикуваме

14.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Ако искате да се чувствате добре, да премахнете стреса и ежедневната умора, да спрете да се ядосвате за дреболии, то едно от важните неща, които трябва да направите, е да усвоите правилно дишането. » Прочети

Как да пречистим тялото си от токсините

3.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Токсините в тялото ни, натрупали се поради една или друга причина, ни карат да се чувстваме не добре и сякаш носещи някакъв товар. » Прочети

Стомахът работи безотказно с помощта на тези 6 билки!

28.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Стомашно-чревните разстройства са сред топ здравните проблеми днес. » Прочети

Яжте люто - полезно е

14.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Лютото е полезно, а хората които ядат пикантни храни като люти чушки всеки ден статистически намаляват риска от настъпване на смърт с 14% , за разлика от тези, които пропускат да се наслаждават на горещите добавки се твърди в изследване публикувано в списание BMJ.

» Прочети

Ваканциите подобряват здравето за шест месеца

30.01.2013 (Коментари: 1)

Почивката подобрява здравето на туриста не само за момента, но и за половин година напред, откриха изследователи.

» Прочети

Добрият сън и упражненията предпазват от грип, а не витамин С

22.01.2013 (Коментари: 0)

Витамин C не предпазва организма от грип, показа ново изследване.

» Прочети

Сексът и червените храни са ключът към 100-годишния живот

12.12.2012 (Коментари: 0)

Тайната на вековния живот се крие в правенето на повече секс и в храните с червен цвят, откриха американски учени.

» Прочети

Джогингът на улицата намалява интелекта

11.12.2012 (Коментари: 1)

Джогингът в града вреди на здравето и намалява интелекта, показва ново проучване на белгийски учени от Брюксел.

» Прочети

Пушенето по време на бременност води до менингит на детето

10.12.2012 (Коментари: 0)

Пушенето по време на бременност засяга бебето още докато е в утробата на майка си и засилва риска от развитие на остра форма на менингит през първите години от живота.

» Прочети

1/4 от двойките предпочитат спането пред секса

Ново проучване на „Нейшънъл слийп фондейшън“ (National Sleep Foundation), занимаваща се със здравословен сън, установи, че двойките предпочитат да спят пред това да правят любов.

» Прочети