Няколко малки тайни за здрави и бели зъби
Поне веднъж сте се питали дали няма начин зъбите ви да бъдат по-бели, без да се налага да прибягвате до посещение в зъболекарския кабинет или да обединявате сили с тежката артилерия на химическите продукти, предлагани в аптечната мрежа.
Е, ето, че има как! Обещаваме ви, че ако спазвате стриктно нашите съвети, съвсем скоро ще се радвате на по-сияйна усмивка, а и на фино избелена зъбна повърхност. Важното е да знаете какво да и какво да не правите.
ДА
Използвайте вътрешната страна на кора от портокал или банан, за да "полирате” зъбите си.
От време на време търкайте зъбите си с резен лимон, който помага в борбата с пожълтяването и плаката.
Смесете ½ ч.л. сода бикарбонат с щипка сол и с получената смес ексфолирайте зъбите, за да избелите повърхността им. Не прилагайте тази процедура повече от веднъж месечно.
Направете си паста от ягоди, смачкани на пюре, и почистете с нея зъбите, помагайки си с четка. Разбира се, след всички гореописани процедури измивайте старателно зъбите си обичайните четка и паста, защото натуралните продукти могат да имат и обратния ефект, ако престоят повече време върху зъбите, поради съдържащите се в тях киселини и захари.
Включете в менюто си повече хрупкави плодове и зеленчуци, като например ябълки, броколи, моркови, краставица, целина и магданоз. Те имат свойството да премахват петната по зъбите.
Погрижете се да си набавяте достатъчно калций и фосфор, включвайки в ежедневното си меню млечни продукти.
Хапвайте стафиди. Те засилват слюноотделянето, което от своя страна "отмива” плаката и предпазва от повторната ѝ поява.
Дъвчете дъвки със съдържание на ксилитол - естествен подсладител, който предпазва от образуване на плака и спомага за регенерирането на зъбния емайл.
НЕ
Избягвайте газираните напитки, тъй като те буквално отмиват зъбния емайл.
Пушенето пък причинява жълти петна по зъбите. Същото важи и за кафето.
Ако сте почитател на тъмните сокове, като например от горски плодове, то задължително ги консумирайте със сламка, за да сведете контакта на напитката със зъбите до минимум и да се предпазите от петна.
Любимите на италианската кухня доматен сос и балсамов оцет също водят до образуване на петна по повърхността на зъбите. Това се отнася също и за червеното вино и черния чай. Затова след консумацията на някоя от тези храни и напитки задължително изплакнете устата си с хладка вода.
Златното правило
Не забравяйте минимум 30 минути след всяко хранене старателно да миете зъбите си, защото това е най-добрият начин да ги предпазите както от пожълтяване и потъмняване, така и от кариес, натрупване на плака и зъбен камък. Освен това ще предпазите емайла си за по-дълго здрав.
Източник: www.jenite.bg