Алгебра на зачеването

25 ноември 2016 16:30 / Екип на Doctoronline.bg | Коментари: 0
Алгебра на зачеването

Кога да потърсим специалист, ако бебето се бави?

Понякога, за да могат един мъж и една жена да станат мама и татко, е необходимо единствено любов, желание и малко късмет. 

В тази статия обаче ще обърнем внимание на правилното планиране на опитите за зачеване. Именно планирането и съобразяване с определени физиологични фактори може да способстват за по-скорошното постигане на мечтаната бременност.

Математика на зачеването

Всеизвестно е, че подходящият период за зачеване е овулацията. При нея т. нар. доминантен фоликул се пука и освобождава готова за оплождане яйцеклетка. Овулацията е с продължителност от около 24–48 часа. 

Съществуват различни възможности за установяване на настъпила овулация, като златен стандарт остава ултразвуковото наблюдение. Все пак има формула, по която всяка жена и двойка може приблизително да определи деня на овулацията. 

Това става като се вземе датата на първия ден от последна редовна менструация и към нея се добави средната продължителност на цикъл на жената. От получения резултат се изваждат 14 дни и се получава приблизителната дата на овулация. 

Пример: Първи ден на ПРМ = 01.03.2015; средна продължителност на цикъл = 28 дни; 01.03.2015 + 28 дни = 29.03.2014. Прогнозна дата на овулация = 29.03.2015 - 14 дни = 15.03.2015 г.

Освободената яйцеклетката е жизнена около 24 часа, през които до нея трябва да достигнат сперматозоиди. Сперматозоидите на свой ред са с жизненост средно между 3 и 5 дни, което значи, че най-подходящите дни за планиране на опити за зачеване са непосредствено преди овулацията и на самия й ден. 

Все пак като възможен "фертилен прозорец” или дните, когато двойката има най-големи шансове за забременяване, може да се приеме един период от около 9 дни, включващ 5 дни преди прогнозния ден на овулацията, денят на овулация и 3 дни след прогнозния ден на овулацията (защото тя може да не е правилно прогнозирана). 

Трябва да се има предвид, че най-добра концентрация на качествени и зрели сперматозоиди се получава при 3 до 5 дни полово въздържание. Поради тази причина е по-препоръчително в посочения фертилен прозорец половите контакти да не са всеки ден, а през ден.

Две чертички радост

Много жени се чудят кога трябва да си направят тест за бременност. Кръвният тест за бременност, който се прави в лечебно заведение или лаборатория, дава достоверни резултати около 10 дни след датата на зачеване

Уринарният тест, който се прави в домашни условия, може да установи бременност около 14 дни след предполагаемата дата на зачеване. Имайте предвид, че датата на оплождане на яйцеклетката от сперматозоида не е задължително да съвпада с датата на половия контакт, защото сперматозоидите и яйцеклетките имат различна продължителност на живот и не може да се предвиди точно в кой момент след секс е станала "срещата” помежду им. 

Наличието на бледа чертичка на уринарния тест означава настъпване на т.нар. биохимична бременност, която трябва да се потвърди с нов тест около 48 часа след първия. Потвърждаването на клинична бременност става чрез ултразвуков преглед за установяване на сърдечни пулсации. 

Препоръчително е този преглед да се извърши около 42 дни след първия ден на последната редовна менструация или в 6 гестационна седмица от бременността.

Когато бебето се бави

Практиката на репродуктивните специалисти от Медицински комплекс "Д-р Щерев” показва, че шансът за настъпване на бременност при нормални условия, когато всичко е видимо наред, е около 20-25% в рамките на един месец (един месечен цикъл). 

До третия месец след започването на активни опити за забременяване приблизително при 50% от двойките настъпва бременност, докато в следващите три месеца шансът нараства само с още 25%. Проучванията показват, че е налице над 90% възможност за забременяване след опити за зачеване в продължение на една година при здрава двойка в детеродна възраст.

Проблемното забременяване засяга около 10-15% от двойките в детеродна възраст. Едно от класическите определения за безплодие е ненастъпване на бременност при регулярни полови контакти в периода на овулация в продължение на една година при двойки в детеродна възраст и 6 месеца при жени над 35 години. 

Липсата на зачеване в такъв период от време на опити без предпазни средства и редовен менструален цикъл е сигнал да се направят изследвания и при двамата партньори. Важно е да се знае, че причината за ненастъпване на бременност може да бъде както при жената, така и при мъжа, а много често и при двамата партньори.

Кога да потърсим съветите на репродуктивен специалист

Имайте предвид, че е необходимо да се консултирате със специалист по репродуктивна медицина, в случай, че правите неуспешни опити за зачеване и при вас или вашия партньор е налице някое от следните обстоятелства:

- менструалните цикли са през по-кратки интервали от време – на 21 или по-малко дни;

- липса на менструация за период по-дълъг от 3 месеца;

- нередовен менструален цикъл;

- два или повече аборта (спонтанни или по желание);

- възраст над 35 години при жената в двойката;

- прекарани в миналото сексуално-трансмисивни инфекции;

- липсата на забременяване продължава повече от 12 месеца при активни опити за зачеване по време и около овулация.

Поставянето на точната диагноза на причините за проблемно забременяване е основата за успешно лечение. Личните лекари и акушер-гинеколози са първите, които при откриване на проблем трябва да насочат своевременно двойката към провеждане на по-обстойна диагностика на репродуктивното здраве. 

Най-подходящо е при диагностицирано проблемно забременяване е да се обърнете към специализирани клиники като Медицински комплекс "Д-р Щерев”, разплагащи с широк набор от специалисти, които са на разположение при необходимост от допълнителна консултация и назначаване на изследвания и процедури за постигане на успешно забременяване. Понякога лечението изисква многопрофилен екип: акушер-гинеколог (репродуктивен специалист), андролог, ембриолог, имунолог, ендокринолог и психолог.

Важно е да знаете, че дори мечтаната бременност да се бави, съвременната репродуктивна медицина е толкова напреднала, че все повече двойки получават шанс да изпитат най-голямата радост – звънкия смях на бебе у дома.

Източник: jenite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИСКАМ БЕБЕ:

Стресът преди забременяване е опасен за бебето

16.01.2017 (Коментари: 1)

Стресът няколко месеца преди зачеване увеличава с 53% риска от смърт на бебето през първата една година от живота му, предупреждават учени от университета на Индиана, предаде БГНЕС.

» Прочети

Пътят на всяка жена, бореща се да има дете

23.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 41)

Това е изповедта на една жена, която е преживяла възможно най-ужасното нещо – дълги години искане да има дете и несполучливите опити.

» Прочети

Знаем ли всичко за недоносените бебета

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Според определение на Световната здравна организация, недоносено е дете, родено преждевременно, преди завършване на 37 седмица от бременността на майката.

» Прочети

Сега е идеалното време за забременяване

Сега е идеалното време да забременеете, тъй като децата, заченати през пролетта, са по-здрави, показва ново проучване.

» Прочети

Ин витро АГ Медицински център „Димитров“

20.12.2012 / ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ (Коментари: 2)

Ин витро АГ Медицински център „Димитров“ e създаден през 1995 г. » Прочети

КЛИНИКА МАЛИНОВ – ИН ВИТРО ЛАБОРАТОРИЯ

12.11.2012 / ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ (Коментари: 26)

КЛИНИКА МАЛИНОВ – ИН ВИТРО ЛАБОРАТОРИЯ

» Прочети

Проблемното забременяване заздравява връзката между мъжа и жената

6.11.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 2)

Ако вече няколко месеци и дори години с вашия партньор се опитвате да имате дете, но неуспешно, то няма начин вашата връзка да не се е променила.

» Прочети

Много секс не помага за забременяването

30.10.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 7)

Взимайки решение за забременяване, повечето двойки правят една основна грешка – започват да мислят само за забременяването и да правят секс във всеки удобен момент, дори и по няколко пъти на ден.

» Прочети

Дни за забременяване

28.09.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 7)

За разлика от мъжа при жената яйцеклетките се отделят не непрекъснато, а в определен момент от месечния цикъл, наречен овулация.

» Прочети

По-голям шанс за забременяване

20.09.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 11)

Не е достатъчно само да решите, че искате да имате дете. » Прочети