Домашна рецепта за розова вода
Приготвянето на розова вода в домашни условия е напълно възможно, но за целта е необходимо да отделите малко свободно време и да си набавите рози дамасцена (маслодайна роза). В случай, че не можете да намерите, заложете на червена ароматна роза. Опитайте да си наберете розов цвят сутрин рано, когато цветовете са най-свежи и добри за приготвянето на розова вода.Ще споделя с вас два варианта за приготвяне на розова вода. Сами изберете кой от двата искате да използвате.Необходими продукти:500 грама розови цветовеТенджера неръждаема стомаха с капак500 милилитра дестилирана вода или дъждовна вода2 броя стъклени бутилки за съхранениеЗапочнете с розовите цветове, които след като сте ги набрали ги измийте внимателно под течаща вода. Изсипете ги в тенджерата и ги покрийте с дестилирана вода. Важно е листата да са в хоризонтално положение и да са добре потопени във водата. Загрейте водата до момента в който забележите, че се изпарява, след което изключете котлона. Поставете похлупака върху тенджерата и я оставете така в продължение на 24 часа. Прецедете розовата вода и я съхранявайте в чисти бутилки. В рамките на една седмица използвайте една бутилка вода, която съхранявате в хладилник. Останалите бутилки поставете във фризера.
За втората рецепта ви е необходимо:500 грама розови цветовеТенджера от неръждаема стомаха1 брой камък (сравнително плосък)500 грама лед2 броя стъклени купи2 броя стъклени бутилки за съхранениеВ тенджерата поставете предварително измития камък - около който изсипете розовите цветове. На върха на камъка поставете стъклен съд, а върху тенджерата по-голям размер стъклена купа. Напълнете я с лед и загрейте тенджерата за около 3 часа. Времето зависи от количеството на цветовете. Ще забележите, че купата, в която се намира леда, ще кондензира пара, която ще се процежда в стъкления съд. Тази вода е чистата розова вода, а пластът течност на върха е етеричното масло. В случай на необходимост добавете още лед в купата, с която сте затворили отвора на тенджерата.Използвайте водата за пиене, като подправка към сосове, смутита или за ежедневна грижа за кожата.
Източник: fitwell.bg