ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Скарлатина

Скарлатината е заболяване, което се причинява от екзотоксин, отделян от Streptococcus pyogenes. В миналото това заболяване е причинявало смърт, но в наши дни ефективно се лекува с антибиотици.

Най-честите симптоми на това заболяване са:

- зачервено гърло;

- треска;

- зачервен език;

- обрив;

Обривът се появява 12 до 72 часа след треската. Първо се появява по гърдите, зад ушите и подминиците. Може да се разпространи по лицето.

Диагнозата се поставя от лекар. Кръвните тестове показват левкоцитоза и неутрофилия.

Усложненията, макар и рядко включват инфекции на синусите, пневмония, менингит, сепсис, гломерулонефрит, ревматична треска. Появата на обрив е най-характерният симптом на скарлатината. В повечето случаи се изявява като наподобява на слънчево изгаряне – с малки пъпчици и може да сърби. Обривът засяга врата и лицето, като в повечето случаи не се появява около устата. Засяга цялото тяло. Зачервеното гърло, подути слюнчени жлези и температура над 38.3 С са съпътстващи симптоми на обрива.

При заболелите се забелязват и болка в тялото, гадене, повръщане, загуба на апетит.

Инфекцията се лекува успешно с 10 дневно антибиотично лечение. Прилагат се пеницилин, клиндамицин, еритромицин. 24 часа след приема на антибиотици, пациентите не са заразни.« обратно към "Заболявания"