ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Лептоспироза

Лепятоспирозата представлява бактериална инфекция, причинена от микроорганизми от род Leptospira. Заболяването засяга хората, други бозайници, птици, влечуги и земноводни.

Лептоспирозата е едно от най-честите заболявания, които се предатава на хората от заразени животни.

Пренася се с урината на заразени животни. Чести преносители на това заболяване са плъхове и мишки, кучета, сърни, зайци, крави и други животни.

Най-често кучетата се заразяват като ближат урина на заразени животни или пият от заразени водоизточници.

Възможно е заразяване от лептоспироза чрез телесни течности на заразени животни.

Хората се заразяват при контакт вода, храна или почва, в която има урина от заразени животни. Това може да стане както през кожата, така и с консумиране на контаминирани храни и напитки. Няма описани случаи на заразяване от човек на човек.

Началните симптоми на лептоспирозата са грипоподобни. Първата фаза на заболяването обикновено е безсимптомна. Втората фаза може да се изяви с менингит, жълтеница, бъбречна недостатъчност. При лептоспироза се развива треска, силно главоболие, болка в мускулите, повръщане, зачервяване на очите, болка в стомаха, диария, обрив. Симптомите са налични след 4 до 14 дни инкубационен период.

При кучатета инкубационният период е от 2 до 20 дни. Като най-често засегнати са черния дроб и бъбреците.

Лептоспирозата може да протече с усложнения. Част от тях са: менингит, изтощение, загуба на слух, респираторен дистрес, некроза на бъбречните тубули, бъбречна и чернодробна недостатъчност, сърдечно-съдови проблеми.

В първите 7 до 10 дни след заболяването, микроорганизми могат да се намерят в кръвта на болните. След 10-я ден се откриват в урината на болните. Диагностицирането се извършва в микробиологична лаборатория.

Диференциална диагноза се прави с хемарагични трески, менингит, малария, грип.

За предпазване се използва доксициклин 200-250 mg веднъж седмично. Лечението се провежда с доксициклин, пеницилин, ампицилин, амоксицилин.

Не съществуват ваксини за предпазване на хората от лептоспироза. Прилагат се такива за животните, но те включват само няколко щама и са ефективни за няколко месеца.



« обратно към "Заболявания"