ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Туларемия

Туларемията е сериозно инфекциозно заболяване, което се причинява от Francisella tularensis. Този бактерий е отрицателен по Грам, неподвижен, кокообразен.

Заболяването е ендемично в част от Европа и Азия. Най-честите му преносители са кърлежи и гризачи.

Инкубационният период на заболяването е от 1 до 14 дни. Като повечето инфекции при човека се проявяват 3 до 5 дни след заразяването. Заболяването започва с треска, летаргия, анорексия, симптоми на септицемия. Симптомите на треска са от средно изявени до много силни. Туларемният бактерий може да се изолира във всеки един стадий на болестта от кръв.

Лечение на това заболяване се провежда със стрептомицин. Лечение с гентамицин за 10 дни се използва също. Тетрациклините се ползват около 2 до 3 седмици (доксициклин, хлорамфеникол, флоурохинолони).

Туларемният бактерий има добри характеристики за приложение като биологично оръжие.

Все още няма ваксина против туларемия. Най-добрият начин да се предпазите от това заболяване е носенето на гумени ръкавици, при контакт с гризачи. Избягвайте ползването на вода от естествени водоизточници и използвайте репеленти, за да се предотвратите от ухапвания на насекоми.« обратно към "Заболявания"