ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Инфекции, причинени от Стрептококи група B

Стрептококите от група В (Streptococcus agalactiae)  могат да причинят сериозни заболявания, а понякога дори и смърт. В повечето случаи заболяванията засягат новородени и много възрастни хора, както и такива с имунен дефицит.

Стрептококите от група В във ветеринарната медицина са известни като причинители на мастит при кравите.

Стрептокиките са род сферични и Грам позитивни бактерии.

Стрептококи от група В са част от нормалната чревна флора. Намира се в гениталиите на около 20% до 40% от жените. Наличието на такава инфекция може да се отрази както на майката, така и на бебето. Понякога тези микроорганизми са причина за неонатална смърт. При новородените заболяването се проявява в първите 7 дни (с ранна проява) или от 7 до 90 ден (късна проява). Ранната форма на септицемия се свързва с пневмония, а късната – с менингит.

Около 25% от жените са колонизирани със стрептококи от група В във вагината или ректума. Желателно е при всяка бременност да се прави тест за наличието на такива микроорганизми в 36-та седмица.

За да не се разболеят бебетата на майки-носителки, последните се подлагат на интравенозно вливане на антибиотици.« обратно към "Заболявания"