ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Бруцелоза

Бруцелозата е заболяване, което се развива при консумация на нестерилизирано мляко или месо от болни животни. Друг начин на заразяване е при контакт със секретите на болни животни. Макар и рядко е възможно предавана на заболяването от човек на човек при сексуален контакт, както и от майката на новороденото. Симптомите на заболяването включват обилно потене, болка в мускулите и ставите.

Заболяването се причинява от Грам отрицателни, неподвижни бактерии, които функционират като вътреклетъчни паразити.

Развитието на бруцелоза при хората се обикновено е свързано с консумацията на непастьоризирано мляко или меки сирена, направени от мляко на болни животни. Бруцелозата се проявява с треска, изпотяване, слабост, анемия, главоболие, депресия, мускулни болки.

Продължителността на заболяването варира от няколко седмици до месеци, а в редки случаи и години. В първия стадии на заболяването, е налице септицемия и болки в ставите и мускулите. При изследване на кръв се установяват повишени нива на белите кръвни клетки и анемия. Ако не се лекува това заболяване може да хронифицира.

Диагностициране на бруцелозата се прави чрез – изследване на кръв, откриване на антитела, чернодробна биопсия.

За лечение се използват тетрациклили, паницилин, рифампицин, гентамицин и други антибиотици.

Най-добрия начин за превенция е спазването на висока хигиена при производство на мляко и млечни продукти.« обратно към "Заболявания"