ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Стафилококова хранителна инфекция

Стафилококовото хранително отравяне е гастроинтестинално заболяване. Причинява се при прием на контаминирана храна с токсини, продуцирани от Staphylococcus aureus.

Най-честия начин за заразяване на храната е от работещите в хранителната промишленост, които са носители на Staphylococcus aureus или при контакт на хранителните продукти с контаминирано мляко или сирене. Стафилококите са устойчиви на осоляване и високите температури не могат да разрушат токсините им.

Стафилококовите токсини са с бързо действие (30 минути). Обикновено симптомите се появяват до 6 часа след консумация на заразена храна. Повечето пациенти изпитват: гадене, повръщане, болки в стомаха, диария. Тъй като симптомите не са много остри, заболяването затихва за около 1 до 3 дни без прием на лекарства. При много малка част от пациентите заболяването протича тежко.

В повечето случаи диагноза се поставя само по наличните симптоми.

За заболелите се препоръчва почивка, прием на голямо количество течности. Не се препоръчва прием на антибиотици, тъй като токсините на този бактерии са устойчиви към антибиотично лечение.



« обратно към "Заболявания"