ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Глаукома - Повишено вътреочно налягане

Глаукомата е тежко очно заболяване, свързано с увреждане на зрителния нерв, често с неблагоприятен ход, водещо до ослепяване. Асоциира се с повишено вътреочно налягане, но не е задължително.

Има доста видове глаукома, но всички те могат да бъдат разглеждани като вид невропатия. Повишеното вътреочно налягане е значителен рисков фактор за развитие на глаукома (над 21 mmHg или 2.8 кРа). Някои хора развиват увреждане на нервите при сравнително ниско налягане, а други могат да имат високо вътреочно налягане в продължение на години и все пак никога не развивият заболяването. Глаукомата води до трайно увреждане на зрителния нерв и произтичащото от него зрителното поле, което може да прогресира до слепота.

Различават се най-общо два типа глаукома.

Откритоъгълна – появява се по-често внезапно, съпътствана с болка и дискомфорт. Обикновено пациентите се обръщат към лекар сравнително рано поради дискомфорта от заболяването.

Закритоъгълна – хроничната глаукома има тенденция към по-бавен ход на заболяването и пациентът може да не забележи, че губи зрение, докато болестта не напредне значително.

Глаукомата е наречена „тихият крадец на зрение“, тъй като загубата на зрение обикновено става постепенно в продължение на дълъг период от време и се установява едва когато болестта е доста напреднала. Появи ли се, загубите в зрителното поле не могат да бъдат възстановени. В световен мащаб това е втората водеща причина за слепота. Това е и първата водеща причина за слепота сред афро-американците. Глаукомата засяга 1 на 200 души на възраст до петдесет години и по-млади и 1 от 10 на възраст над осемдесет. Ако състоянието е открито достатъчно рано, е възможно да се спре развитието или да се забави прогресията по медицински и хирургически път.

Хората с фамилна обремененост имат 6% вероятност да заболеят от глаукома. Диабетиците и чернокожите са с три до шест пъти по-висок риск от откритоъгълната й форма, а азиатците са податливи на закритоъгълна глаукома. Жените боледуват по-често от мъжете. Далекогледството и фамилната история на заболяването са основните рискови фактори. Факт е, че половината от заболелите не знаят за болестта си. Препоръката на специалистите е хората над 35 години да ходят на профилактични прегледи при офталмолог. При профилактичния преглед се проверяват следните показатели: вътреочно налягане, зрително поле и състояние на зрителния нерв.

Когато глаукомата е съчетана с хипертония, това влошава прогнозата. Овладяването на хипертонията е много важен фактор за контрола и на глаукомата.

При съмнение за глаукома се обърнете в най-кратък срок към специалист за установяване на диагноза и адекватна терапия.



« обратно към "Заболявания"