ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Заушка - Паротит

Заушка или паротит е вирусно заболяване, което се проявява  като не гнойно възпаление на слюнчените жлези.Заразяването става по въздушно капков път. Болният може да предаде заразата. Това става  6 дни преди и 9 дни след повята на първите симптоми на заболяването.
Източник на заболяването е вирус, който е неустойчив извън човешкия организъм и може да бъде унищожен чрез ултравиолетово облъчване.

Вирусът се предава по въздушно-капков път.

Възприемчивостта към заболяването е висока. Най-засегнати за децата. Мъжете заболяват от заушка до 1,5 пъти по-често от жените, като при тях инфекцията трябва да се следи внимателно, поради риск от стерилитет в бъдеще.

Първите болестни признаци се появяват след инкубационен период от 11 до 23 дни. Телесната температура се повишава, болните се оплакват от отпадналост, главоболие и мускулни болки. Слюнчените жлези се подуват и стават болезнени, особено при хранене и говор. Кожата над тях е опъната, лъскава и с нормален цвят.

Прогнозата е благоприятна. При настъпили усложнения тя е сериозна при ненавременно и недостатъчно активно лечение.« обратно към "Заболявания"