ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Краста

Крастата (Scabies) е типично паразитно заболяване, което предизвиква изключително силен и неприятен сърбеж и обрив с характерна локализация. Причинител на заболяването е малък кърлеж, акар, с миниатюрни размери. Женският е 0,3-0,4 мм, а мъжкият двойно по-малък. Причината за развитието на заболяването е, че при оплождането женските издълбават в роговия слой на кожата тунелчета, където се установяват и снасят ларвите си. Мъжките умират веднага след оплождането. Новите акари се развиват за 3 седмици от момента на снасянето.

Пренасянето на заболяването става при близък контакт, не просто при доближаване на болния. Заразяването чрез спално или лично бельо се среща по-рядко. Въпреки подобрените санитарни условия, както в Европа, така и у нас през последните години се забелязва една сравнително висока заболеваемост от краста. Крастата при пациенти с висока лична хигиена обикновено се изразява само в сърбеж и сравнително оскъден обрив.

Характерните места, където се появява обрива от краста са гънките между пръстите на ръцете, понякога и на краката, китки, лакти, корем, около ареолите (зърната) при жените, интимната област при мъжете. Гърбът много рядко е засегнат, главата обикновено не е засегната. Изключение правят кърмачетата, при които и това се случва.

Обривът представлява малки ивици, дълги няколко милиметра. Понякога в единият им край има малка тъмна точица, където стои акара. В зоната се развива възпалителен процес – зачервяване, разраняване. Обривът причинява много силен сърбеж, характерно засилващ се през нощта.

Диагнозата не е трудна за поставяне, поради характерните обриви и оплаквания. Възможно е също понякога да се види и акар.

Лечението включва цялото семейство, независимо дали е засегнато или не. Лечението продължава 3 дни, междувременно пациентът НЕ се къпе, като маже цялото си тяло с препарата. При приключване на лечението пациентът се изкъпва и облича чисти дрехи, които не е носил по време на заболяването. Задължително се подменя спалното бельо. Дрехите и бельото се изпират, гладят с гореща ютия и се оставят на проветриво място за 7-10 дни.« обратно към "Заболявания"