ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ  |  Заболявания

Паркинсонова болест

Паркинсоновата болест е едно от най-честите невродегенеративни заболявания. Честотата на заболяването е приблизително 160/100 000. Бялата раса е с по-висока заболеваемост, сравнено с другите.

Причини за възникване на заболяването.

Не е ясна точната причина за заболяването, но има няколко теории за появата му. Развитието на заболяването вероятно е съвкупност от много фактори.

Генетични фактори - роднините от първо потомство имат 2-3 пъти по-висок риск от развитие на Паркинсон. Около 1/4 от болните имат фамилна история на заболяването.

Оксидативен стрес - наличието на свободни радикали в организма и на недостатъчното количество антиоксиданти, се смята за възможна теория за развитието на заболяването.

Основният фактор, който предизвиква заболяването е дегенерацията на меланинсъдържащите допаминергични неврони в substancia nigra и pars compacta  (специфичните неврони в две мозъчни структури). Симптомите на заболяването възникват едва когато са увредени над 80% от тези структури.

Клинична картина. Заболяването предизвиква значителна двигателна инвалидизация. Развива се бавно, отначало с неспецифични симптоми, например болка в раменете, врата, лека скованост и непохватност в засегнатите краници. Характерно е несиметричното начало. Постепенно се развиват ключовите симптоми на заболяването:

1. Статичен тремор, т.е. треперене в покой е обикновено първи симптом при 70% от болните. Започва едностранно в  крайната част на ръката. Неволево движение в ръцете, наподобяващо броене на пари.

2. Ригидност - това представлява повишение на мускулния тонус в различните мускулни групи. При изследване, ригидността се усеща като една скованост, съпротивление крайника да бъде движен.

3. Брадикинезията - означава забавено движение при извършване на волеви движения. Т.е. искаме да извършим нещо по наше желание и изпитваме голяма трудност, извърваме го с необичайно бавно темпо.

4. Забавена походка - стъпките стават неуверени, ситни, трудно е "започването" на ходене.

5. Болните имат типична поза - главата и ръцете са приведени към тялото.

6. Масковиден израз на лицето, замръзнала мимика.

Прогноза: Заболяването не търпи обратно развитие. Т.е. до момента няма открито лечение, което да възстановява първоначалното състояние на пациента. Съществуват няколко алтернтиви в лечението, които забавят хода на заболяването и значително подобряват качеството на живот на пациентите.« обратно към "Заболявания"