Студена пот

Ако през нощта ви облива студена пот, това е повод за притеснение. Това е симптом на много заболявания, например проблем с нервната система, проблеми с тироидната жлеза, ниско кръвно, нарушения на вегетативната система, някои инфекциозни или ендокринни патологии (хиперфункция на щитовидната жлеза, диабет и др.). Прекаленото изпотяване в съчетание с учестен пулс, внезапно зачервяване или пребледняване на лицето показва, че човек най-вероятно е станал жертва на вегетосъдова дистония. Когато освен влажните длани и стъпала има и болка в гърдите, трябва да се обърнете към кардиолог, защото много често така започват сърдечните заболявания. А когато заедно с изобилното потене има и болки в кръста и нарушаване на уринирането трябва незабавно да отидете при уролог или нефролог за изследване на бъбреците. Прекомерното изпотяване, съпроводено с болки в ставите, често е симптом на ревматизъм, а ако освен това се добави и кашлица и болка в белия дроб трябва да се изсладвате евентуално за туберкулоза, която отново плъзна в редица страни.

Причини за хиперпотенето могат да бъдат и някои лекарства като антидепресанти, аспирин и различни нестероидни противовъзпалителни хапчета. Най-новите изследвания показват, че хората, които се потят много, са по-рискови за развитието на инфекции.

Настоящото е съвет и не е препоръка. Моля не предприемайте самолечение! При наличие на подобни симптоми, посетете личния си лекар!

Настоящото е съвет и не е препоръка. Моля не предприемайте самолечение! При наличие на подобни симптоми, посетете личния си лекар!