Подуване на корема

Подуването на корема е често срещан проблем, който причинява дискомфорт, особено ако се появява усещане за прекалено отесняване на дрехите. Сред многобройните причини за появата му са задържането на течности и натрупването на газове. Състоянието успешно се повлиява от природни средства и промяна в начина на живот. Най-вероятна причина за подуване на корема са препълнените стомах или черва. Преяждането, особено с храни с високо съдържание на рафинирани въглехидрати м мазнини (бисквити, сладкиши и пайове), може да предизвика прекомерно образуване на газове, които водят до подуване. Други фактори са задържането на течности, гастроентерит, чувствителност към определена храна, запек, синдром на раздразненото дебело черво, цьолиакия (непоносимост към глутен), непоносимост към лактоза (неспособност за усвояване на млечната захар), възпаление или разраняване на стомашната или чревната лигавица и гъбични инфекции. Подуването може да е резултат от изменението на видовия състав и количественото съотношение в нормалната чревна флора, водещо до намаляване на броя на „приятелските" бактерии от рода на Lactobacillus acidophilus. Много жени получават подуване на корема преди менструация, когато хормоналните промени предизвикват задържане на течности. Понякога то се причинява и от проблеми със сърцето, бъбреците, черния дроб или киста на яйчниците.

Настоящото е съвет и не е препоръка. Моля не предприемайте самолечение! При наличие на подобни симптоми, посетете личния си лекар!

Настоящото е съвет и не е препоръка. Моля не предприемайте самолечение! При наличие на подобни симптоми, посетете личния си лекар!