ето копирам от друг сайт сами си правете сметката . И най вече пазете се от царевицата .
Помислете пак. Според няколко различни проучвания, пуканките може би водят до сериозни заболявания на белия дроб и дихателните пътища. Болните могат да поемат дълбоко въздух, но при издишането му получават силни болки.
Тази болест е доста рядка, нарича се Bronchiolitis obliterans и е почти нелечима.
Преди известно време дори беше наречена „болестта на пуканките за микровълнова фурна“, защото от нея най-често страдаха работниците в тази индустрия.
През последните 3 години много от тях заведоха искове за милиони долари срещу американските производители на пуканки. И ги спечелиха безапелационно, защото беше доказано, че са се разболели вследствие на работата си.
Съвсем пресен случай в САЩ показа, че същото заболяване е развил и обикновен човек, който похапвал пуканки всеки ден в дома си.
Истинската причина за болестта е едно вещество, наречено диацетил. При продължителното му вдишване, особено след нагряването му, се наблюдават сериозни дихателни проблеми.
То е естествена субстанция, която се получава вследствие на ферментация и се среща в някои вина и млечни продукти, но не вреди. Синтетичната му форма се използва за подсилване вкуса на масло и намира приложение не само при производството на пуканки.
Използва се още за овкусяване на някои видове чипс, сладкиши, особено печени, замразени храни, изкуствено масло, някои бири и други.
Доста големи компании търсят заместител на диацетила, за да не се чувстват застрашени потребителите. Засега няма такъв, нито пък веществото е забранено някъде по света.
ето копирам от друг сайт сами си правете сметката . И най вече пазете се от царевицата .
Помислете пак. Според няколко различни проучвания, пуканките може би водят до сериозни заболявания на белия дроб и дихателните пътища. Болните могат да поемат дълбоко въздух, но при издишането му получават силни болки.
Тази болест е доста рядка, нарича се Bronchiolitis obliterans и е почти нелечима.
Преди известно време дори беше наречена „болестта на пуканките за микровълнова фурна“, защото от нея най-често страдаха работниците в тази индустрия.
През последните 3 години много от тях заведоха искове за милиони долари срещу американските производители на пуканки. И ги спечелиха безапелационно, защото беше доказано, че са се разболели вследствие на работата си.
Съвсем пресен случай в САЩ показа, че същото заболяване е развил и обикновен човек, който похапвал пуканки всеки ден в дома си.
Истинската причина за болестта е едно вещество, наречено диацетил. При продължителното му вдишване, особено след нагряването му, се наблюдават сериозни дихателни проблеми.
То е естествена субстанция, която се получава вследствие на ферментация и се среща в някои вина и млечни продукти, но не вреди. Синтетичната му форма се използва за подсилване вкуса на масло и намира приложение не само при производството на пуканки.
Използва се още за овкусяване на някои видове чипс, сладкиши, особено печени, замразени храни, изкуствено масло, някои бири и други.
Доста големи компании търсят заместител на диацетила, за да не се чувстват застрашени потребителите. Засега няма такъв, нито пък веществото е забранено някъде по света.