НОВИНИ

Всеки пети използва антибиотици на своя глава

27 февруари 2010 20:30 | Коментари: 0
Всеки пети използва антибиотици на своя глава

Около 22% от хората признават, че използват антибиотици на своя глава. А в някои страни до антибиотици прибягват 30% от населението. Това показва проучване на Световната здравна организация.

Антибиотиците обаче могат да бъдат както много полезни, така и много вредни. Открити са през четиридесетте години на миналия век. Благодарение на тях сега се лекуват редица тежки инфекции, които са били истински бич в миналото. Те съществуват под различни форми - таблетки, капсули, флакони, кремове, пудри, ампули и т.н. Според статистиката 15-20% от всички медикаменти, назначавани на болните, са именно антибиотици.

Преди да пристъпи към самолечение с антибиотици обаче, човек трябва да прецени има ли въобще смисъл от това. При настинките, които преминават без усложнения, използването им няма абсолютно никакъв ефект. Употребата им може да доведе до нежелани странични реакции. Най-честите от тях са гадене, повръщане, липса на апетит, обриви, а понякога и по-тежки - като алергични реакции, например.

На всички трябва да е ясно, че ако пият безразборно и прекаляват с антибиотиците, организмът спира да се влияе от тях. В такива случаи дори нуждата от антибиотик наистина да е голяма лекарството не действа. Това се дължи на развитието на устойчивост на микроорганизмите към един или друг антибиотик. Мнозина смятата, че настинката може да се спре, ако още в началото се вземе антибиотик. Но това не е вярно. Обикновено хората са свикнали с един антибиотик и го използват при всякакви заболявания. Това обаче е изключително погрешно. Самолечението с антибиотици при всяка простуда, хрема или кашлица трябва да бъде сведено до разумни граници. Повечето лекари дори препоръчват те да не се прилага без рецепта от специалист. Ако човек все пак е решил да се самолекува, трябва да знае, че заедно с антибиотика трябва да взимате някакъв вид комбинирани витамини.

За да е ефективно лечението с антибиотици, е необходимо да се установи видът на причинителя на инфекцията. Освен това се определя и чувствителността му към отделните групи антибиотици. За тази цел се прави микробиологично изследване на храчка, кръв, гърлен секрет и др. Едва след това се назначава най-подходящият антибиотик за този вид инфекция. Този правилен начин на действие сам по себе си изключва възможността от самолечение в домашни условия.

Неправилното дозиране на препаратите също води до усложнения. Някои антибиотици при по дълготрайно приемане и в по-големи количества директно увреждат черния дроб, бъбреците, слуховия апарат и др.

Етикети: медикаменти
Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети

Екзотичният плод аки - здраве от Ямайка

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има един плод, който помага за понижаването на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. » Прочети

Разболява ли ни глутенът: Мит или истина?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към тази белтъчна съставка в пшеницата и някои други зърнени култури, пише Deutsche Welle. » Прочети

Какво разкрива за вас последната цифра от годината ви на раждане?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Според китайския календар последната цифра на рождената ни година разкрива много любопитни детайли за нашата личност и за живота ни като цяло. » Прочети

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети

Розова луна: Пълнолунието в Скорпион на 23 април ни дава шанс за изцеление

23.04.2024 (Коментари: 0)

На 23 април ни очаква пълнолуние в знака на зодия Скорпион. » Прочети

Ето кои са най-страстните мъже в зодиака

23.04.2024 (Коментари: 0)

Каквито и любовни истории да чувате от мъжете, често пъти те могат да са преувеличени. » Прочети

КНСБ: За една година сумата за издръжка на едно домакинство се е увеличила с 4,5%

22.04.2024 (Коментари: 0)

КНСБ представи цените и издръжката на живот у нас за първите три месеца на 2024 г. » Прочети

Лили на 90: Ванга предрекла точния ден и час на смъртта й

22.04.2024 (Коментари: 0)

90-годишен юбилей на 24 април ще отпразнува примата на българската естрада Лили Иванова. » Прочети