Масажите - алтернативна техника за лечение

24 февруари 2010 12:57 | Коментари: 0
Масажите - алтернативна техника за лечение

Ако съвременните хора знаеха кой е направил първия масаж, със сигурност щяха да му издигнат паметник. Въпреки че произходът на тази алтернативна техника за лечение се губи някъде в древността, днес тя се радва на особена популярност - приходите от нея само в САЩ възлизат на 10 млрд. долара годишно.

Нито един народ не може да си припише заслугите за откриването и разработването на различните методики за размачкване, но всички са единодушни, че няма по-голяма наслада от това да презаредиш тялото си с позитивна енергия посредством масажиране. Някои автори смятат, че думата „масаж“ произлиза от санскритското „массо“, което означава „мачкам с ръце“. Други са убедени, че тя идва от латинското „масса“ - прилепване на пръстите към тялото. Не липсват и спекулации, че генезисът е от древноеврейското „машаш“, което в буквален превод е „опипвам“.

Днес рехабилитаторите дефинират масажа като методично, механично въздействие върху кожата, мускулите и всички достъпни вътрешни органи, като по този начин се предизвикват различни промени в организма. Размачкването може да бъде тонизиращо или релаксиращо в зависимост от похватите и етеричните масла, които се използват по време на процедурата. Целта и на двата подхода е да повиши жизнения тонус на организма и да отстрани дадени функционални смущения, възникнали вследствие на различни болестни процеси.

Два са методите, които придобиха особена популярност у нас през последната година - с екологично чист пчелен мед и с горещи вулканични камъни. Обтриването на тялото с мед е много стара тактика за извличане на токсините от организма, чиято популярност се възроди през последните месеци. Много често в родните козметични салони пчелният мед се заменя с разтопен шоколад, но според специалистите това е по-скоро ефектен, отколкото полезен масаж.

„Подобно на медените процедури, методът хот-стоун има за цел да отпусне и да възстанови тялото на човека. Работи се с камъни, които са енергийно заредени и отнемат отрицателните вибрации“, обяснява Деси, която вече десет години изучава и прилага различни азиатски техники за възстановяване на тялото след интензивна тренировка или прекарано заболяване. Според рехабилитаторката максимален ефект се постига, ако методът хот-стоун се комбинира с релаксираща музика и ароматни свещи.

По време на сеанса се използват камъни с различна температура. Тялото се намазва с етерични масла, за да се отворят енергийните центрове. Използват се плоски камъни, които се поставят на чакрите по тялото. Масажът започва с т.нар. движение шиацу (японска техника, която в превод означава „натиск с пръсти“), като постепенно се преминава към същинския масаж с камъните. Твърди се, че те изстиват, когато терапевтът минава с тях през части от тялото, където има болка или друг проблем. „С помощта на тази терапия се подобряват кръвообращението и лимфният поток. Тя действа добре и върху жлезите с вътрешна секреция“, посочва предимствата на метода Деси. Затова пък техниката е противопоказна при кървящи рани, диабет, злокачествени тумори, както и при епилептици и бременни след 5-ия месец.

Далеч по-екзотична изглежда процедурата със затоплени стоманени пръчки, която колегата й Ицо прилага на клиентите си. Тибетската техника, която мнозина наричат шаулински масаж, е била използвана от монасите за облекчаване на болката в мускулите след активна тренировка. „По време на сеанса се използват тънки стоманени пръчки. На пръв поглед изглежда много страшно да те налагат със сноп, тежащ около 5 кг, но ако масажистът си е изработил добра техника, процедурата е много приятна“, обяснява Ицо. По думите му този масаж релаксира идеално мускулите след интензивна тренировка във фитнес залата. Ефектът се дължи на вибрирането на тънките пръчици, което се получава при удара. Освен че отпуска мускулите, методът стимулира отделянето на стволови клетки от костите. Не се препоръчва при счупвания или други сериозни травми по тялото. За разлика от хот-стоуна, който действа предимно релаксиращо, шаулин-масажът е по-скоро тонизиращ.

Друга техника, която Деси и Ицо прилагат с голям успех, е масажът с вендузи. Навремето нашите баби ги нареждали по гърба на болния човек - смятало се, че когато те се отпуснат, вече са изсмукали болката и всички отровни вещества от организма. „Този метод на „отлепяне на кожата“ е много полезен при антицелулитните масажи“, уточнява Деси. Ицо пък комбинира стандартния масаж с обтриването на гърба с вендузи, което се приемало изключително добре от клиентите.

Освен на обичайните методи на масаж в някои столични relax клубове и spa центрове човек може да се натъкне и на доста екзотични техники за възстановяване. Сред тях е т.нар. метод Амма. В буквален превод от хинди означава успокояване чрез ръце. Този похват е изграден върху учението за потока на енергията, циркулираща в организма. Редица представители на източната медицина са уверени, че този вид масаж, прилаган самостоятелно, може да избави човек, ако не от всички, то от доста заболявания. При Амма масажа се използва поглаждане, разтриване и опъване на тези части от тялото, където има множество акупресурни точки.

Друг слабо познат масаж е Туи-на. Тази източна техника се използва за лечение на специфични разстройства - от мигрена до сериозни заболявания като парализата например. Целта на масажиста е да прекара енергийния поток по активните меридиани в човешкото тяло. Смята се, че тези меридиани съответстват на различни органи. Движенията са бързи и енергични, затова масажът е малко неприятен и дори болезнен. Не бива да се прави повече от половин час.

Азиатската техника, наречена рефлексология Цу, има претенциите да се справя мигновено със силното главоболие. Тук става дума за притискане на определени точки на стъпалото и китките на ръцете, които съответстват на конкретни органи. И въпреки че повечето лекари не намират научно обяснение за ефективността на този метод, с неохота признават, че чрез него успешно се лекуват нервни разстройства.

„Едва ли някой би се отказал от услугите на млада хавайка, дори и релаксиращият метод да напомня древен призрачен ритуал“, шегува се Хау Чи, която живее и работи в България от шест години. По думите й „движенията на масажистката по време на тази процедура наподобяват шаманските и имат по-скоро символичен смисъл. Около леглото за масаж се поставят съд с вода, пръст и малка свещ, които трябва да помогнат за обединяването на природните сили. Използват се и благовонни етерични масла, а докато трае процедурата, може да се слуша етно музика. Редуват се плавни с по-интензивни движения. Масажът продължава около един час.

Аюрведичният масаж пък се съобразява с всички правила на индийската философия, според която в областта на темето се намира т.нар. Сахасрара (висша енергийна чакра). Според практикуващите този метод въздействието върху определени зони не само отпуска тялото, но и увеличава паметта, активизира възприятията и зарежда човек с положителна енергия. Главата се масажира с леки поглаждания, предизвикващи приятни вибрации. Използват се етерични масла с отпускащ ефект. В края на сеанса човек трябва да усеща разливаща се топлина от главата към пръстите на краката. Това означава, че се е освободил от напрежението и се е презаредил емоционално.

Етикети: СПА
Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ BEAUTY & SPA:

Има лесен лек от народната медицина против миризливи крака

7.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 2)

Миризливи крака е изключително неприятно усещане, което може да бъде избегнато с помощта на народната медицина

» Прочети

Лесни съвети за здрави нокти

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Как да укрепим нотките и да им помогнем да растат здрави и красиви. » Прочети

Грижа за краката през зимата

20.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Грижите за краката се oставят oбикновено на последно място. » Прочети

Какво казват ноктите за здравето?

Състоянието на нашите нокти може да ни подскаже за състоянието на цялото ни тяло. » Прочети

Да премахнем тъмните петна по кожата (част 2)

27.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Ето останалите средства за премахване на петна по кожата, които можем да приложим в домашни условия:

» Прочети

Да премахнем тъмните петна по кожата (част 1)

26.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъмните петна са знак за някаква "повреда" на кожата. » Прочети

Маски за коса в домашни условия

25.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Всяка дама иска да има здрава и хубава коса. » Прочети

Ето няколко хитрини за красота

23.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Бебешка пудра (талк)

» Прочети

Коя е най-болезнената козметична процедура?

22.03.2013 (Коментари: 3)

Нова козметична процедура обещава да подмлади видимо кожата ви само след първия път, но изисква минути на ужасно страдание, предаде БГНЕС.

» Прочети

Босилекът в козметиката

21.11.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Малко позната, дори екзотична съставка е босилекът в козметиката. » Прочети