ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ИНТЕРЕСНО

Хистероскопията спестява редица неудобства при гинекологичен преглед

24 февруари 2010 12:19 | Коментари: 8
Хистероскопията спестява редица неудобства при гинекологичен преглед

Кюретажът (абразио) на матката при диагностика на неправилно кръвотечение може да бъде спестен, ако се изследва кухината с оптичен телескоп (хистероскоп).

„С уреда се прави детайлен панорамен оглед на маточната кухина и така откриваме най-достоверно причината за неправилните маточни кръвотечения независимо в кой период от възрастта на жената се появяват“, обяснява д-р Георги Крумов, началник на гинекологично отделение в пловдивската болница „Медлайн“. По този начин не се налага да се прилага пълна анестезия на пациентката, за да се вземе материал за диагностициране.

От 20 минути до половин час трае изследването с хистероскоп, като жената е в съзнание и дори може да следи процеса на монитора. „Уредът е с диаметър на оптиката 3.2 мм, което не изисква предварително разширяване на цервикалния канал, за да се стигне и огледа маточната кухина“, обяснява гинекологът. С него може да се види карцином в много начален стадий, с големина 1-2 мм, тъй като оптиката на апарата е свързана с камера, която предава образа на екран и го увеличава над 20 пъти.

Хистероскопията също може да бъде използвана за лекуване на определени състояния. С тесни инструменти, които преминават през хистероскопа, се отстраняват полипи по стената на кухината. Благодарение на хистероскопа се извършва прицелно насочено абразио, а не „на сляпо“. При жени с миома в кухината на матката хирургическата интервенция чрез коремен достъп би довело до отваряне на кухината и излишно усложняване. „Има възможност тази миома да бъде отстранена хистероскопски“, казва още д-р Крумов.

„За всяко кървене извън нормалния менструален цикъл трябва да бъде установена каква е причината“, съветва лекарят. В репродуктивната възраст, особено над 35-годишни, поради физиологичното намаляване на хормона прогестерон, който се отделя от яйчника, обикновено настъпва т.нар. хиперплазия на ендометриума - наднормено разрастване на вътрешната обвивка на матката. Най-често прибавянето по определена схема във втората половина на менструалния цикъл на прогестеронови препарати, известни като гестагени, решават проблема на жената. Диагностиката включва  вагинална ехография, т.е. оглед на матката и измерване дебелината на ендометриума. Когато задебеляването на тази вътрешна лигавица е над 8 мм се налага хистероскопия. Защото този ендоскопски метод е най-точният - златният стандарт за диагностика на заболявания на маточната кухина.

Много често кървенето възниква и при жени вече в менопауза, т.е. след като 1 година жената е нямала менструации, както и в постменопаузата –  5-10 или повече години от последната менструация. В 80-85% от случаите обикновено се касае за атрофия на ендометриума, т.е много е тънък вътрешният слой на матката поради липсата на хормони, които яйчниците не произвеждат. В около 10% са доброкачествени заболявания, каквито са полипите на ендометриума, и около 5-10% е карцином на тялото на матката. Предимството на хистероскопското изследване е това, че ако установим чрез него атрофия на кухината на матката, не е необходимо да бъде извършен кюретаж, спестяваме пълна упойка и манипулация на пациентката. Затова при жена в менопауза винаги първо се прави хистероскопия.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (8)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Антоанета Сендова  |  Дата: 29.03.2018 08:22

Здравейте, може ли телефон за личен контакт с лекаря?

Автор: Теменужка  |  Дата: 28.08.2016 23:52

Този оглед, за който говори д-р Крумов, е изключително болезнен, когато се прави без упойка, защото преди това ви разпъват матката с течност много бързо. Искайте си анестезията на време и не се доверявайте на мъж, който никога не е имал матка!

Автор: Теди Василева  |  Дата: 25.07.2016 10:15

Здравейте, изпитвам силно притеснение от гинекологичните прегледи , обикновен или тези с ехограф.Може ли да се постави някаква анестезия за мое лично успокоение и каква ще бъде тя.

Автор: Валя  |  Дата: 31.05.2016 15:10

Здравейте искам съвет значи сапруга ми бяха му изчезнали нещо като брадавици на члена ходих на лекар казаха ми че имама на входа на матката. Само една голяма колкото на леща зарно. Даде ми да пия имуно стимуланти и след един месец пак преглед ако растяло ми каза 4е щял да ми прави нещо като аборт а аз неискам да ме преспива моляви за савет каза да правя промивки с смрадлика и калиеф пермаганат

Автор: ninova  |  Дата: 7.05.2015 20:06

Здравейте,
В менопауза съм от 3 г.В началото на април получих еднократно кървене.Посетих АГ лекари.Първият ми направи преглед и ме изследва с маркер СА-125-резултат 12 и с мнение за абразио.Потърсих втори-преглед,изследване на лигавица-15,шийка на матка-няма отклонения,цитонамазка-1 група.Посъветва ме при следващо кървене-абразио,но ако желая мога и сега,за да съм спокойна.
Посъветвайте ме какво да правя.
Благодаря Ви предварително!

Автор: Николина  |  Дата: 20.03.2015 19:31

Здравейте. Радвам се да науча, че Ви има докторе. Благодаря за статията. Благодаря, за обеснението. Аз съм една от потърпевшите жени подложени на абразио. За първи път ми се наложи съобразно с възрастта ми - на 52г. да се доверя на медицината. Де да можеше да се спре тази порочна практика да ни мъчат с абразио, след като има такива алтернативни метода? Мисля да ви потърся в бъдеще. Ако може пратете ми координати по емейл. Благодаря.
Жени, не се предоверявайте. Търсете лекари като д-р Крумов.

Автор: valq  |  Дата: 24.01.2012 14:26

Здравейте.Обръщам се към вас понеже съм отчаяна и вече не зная какво да правя и как да постъпя.Проблема ми е следния.В началото на декември месец 2011год.забелязахме много странни израстъци по главичката на пениса на съпруга ми.Допреди това лично аз не съм обръщала внимание,а той явно си е мълчал за проблема.Както и да е.След като се разрових в нета установих че това са така наречените кондиломи които се причиняват от хпв.Говорих с моя гинеколог тъй като аз съм бременна в почти 5ти месец.Той прати съпруга ми при един негов познат лекар по кожни и венерически болести.На мен не ми каза нищо въпреки че точно тогава (декември в средата)ми прави цито на маска ,а аз вече имах външни както се установи впоследствие.Лекарят при които отиде съпруга ми каза че на всяка цена трябва да се прегледам тъй като е опасно за бебето и най-вероятно може да се наложи секцио за да не го заразя.Отидох при гинеколога си за направление и той ме изпрати при лекарка за да не се чувствам неудобно.Въпросната лекарка ми обясни че тъй като съм бременна кондиломите могат да се третират само с трихлороцетна киселина и с нищо друго(говоря за горене с ток,понеже при 2рата процедура на съпруга ми му ги изгориха)Вече направих 2 процедури при нея ,но за съжаление тя пропусна няколко и при 2те.Проблема е че онзи ден като се оглеждах забелязах нови които са ми се появили.Притесних се да нямам вътрешни такива,но лекарката ми обясни че тя няма как да го установи,а само гинеколога ми може да ме прегледа и да реши какво ще се прави.За съжаление днес забелязах че са се появили и по малките срамни устни и то в значително количество.Единственото което ми каза да правя лекарката е да се подмивам 2 пъти на ден с GYNELYS.Въпросите ми към Вас са следните
1-Прочетох по форуми в
интернет че в такива случаи като моя се пият имуностимуланти.На мен такива не са ми предписани.Бихте ли ме посъветвали какво мога да пия.
2-Имам ли право ако моят
гинеколог не ми обърне (отново)внимание да отида на преглед при друг които евентуално ако установи вътрешни кондиломи да ми назначи секцио при условие че не същия следи бременността ми
3-Има ли изобщо някакъв метод на премахване на вътрешни
кондиломи в моя случай(бременност)
много Ви благодаря предварително

Автор: ivanka andreeva  |  Дата: 15.01.2011 11:25

blagodaria dr krumov za grigata i vseotdainosta gelaia vi mn zdrave iprofesionalni uspehi

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРЕСНО:

Романтични поверия за осми март

7.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Съществуват много поверия, свързани с най-женския празник - осми март. » Прочети

От колко сън се нуждаем в зависимост от годините ни

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Разбира се, кой не иска да знае?! » Прочети

Защо някои пушачи не могат да спрат цигарите?

23.11.2016 (Коментари: 7)

Широко разпространеното мнение, че прекратяването на вредния навик зависи от волята, беше развенчано с новото изследване на американски учени от Северна Каролина.

» Прочети

Ходенето е по-полезно от тичането

10.04.2013 (Коментари: 0)

Добра новина за тези, които предпочитат дългите разходки пред изморителното тичане.

» Прочети

Оплешивяването издава риск за сърцето

Мъжете с оредяваща на темето коса, изглежда, са по-застрашени от сърдечни болести в сравнение със своите връстници с младежки гъста прическа. » Прочети

Колко калории горим в чистене?

27.03.2013 (Коментари: 0)

Повечето жени не си представят, че почистването на дома може да им осигури не само чистота, но и стройна фигура.

» Прочети

Кръвното вреди на зъбите

26.03.2013 (Коментари: 2)

Екип от изследователи от Швеция откриха още една лоша последица от високото кръвно налягане и сърдечните болести – увреждането на зъбите.

» Прочети

Полезно ли е обезмасленото мляко за децата?

25.03.2013 (Коментари: 0)

Преди се смяташе, че обезмасленото мляко поддържа здравословното тегло на децата, но ново проучване разкри, че помага за напълняване.

» Прочети

Диня и домати за вечна младост

22.03.2013 (Коментари: 3)

Американски диетолози препоръчват да добавите червените хранителни продукти към ежедневното си меню, за да съхраните младостта си, предаде БГНЕС.

» Прочети

Приспивателните подобряват паметта

16.03.2013 (Коментари: 0)

Приспивателните таблетки могат да помогнат за подобряването на паметта и да открият път към намирането на лекарство срещу деменция, предаде БГНЕС.

» Прочети