Хаммамът - източен рай

12 февруари 2010 00:42 | Коментари: 2
Хаммамът - източен рай

Традиционният ориенталски пилинг, познат най-общо под името „Хаммам“, е релаксираща, тонизираща и едновременно с това разкрасяваща процедура. Това не е някаква екставагантна приумица на днешния СПА бизнес, а ритуал с хилядолетна традиция. Още древните хора са били наясно с ползотворното влияние на водата както върху физическото, така и върху психическото им състояние.

Парната баня в СПА и фитнес комплекс „Инерджи“ на апартмънт хаус „България“ е мястото, където човек може да се отпусне и да забрави напълно за заобикалящия го свят. Основната цел на хаммам ритуала е чрез въздействието на парата и топлината да се отворят порите на кожата, да се отстрани повърхностният слой мъртви клетки и чрез обилното изпотяване да се изхвърлят всички токсини. Процедурата продължава около 90 минути и завършва с „пенен“ релаксиращ и тонизиращ масаж, последван от контрастен душ. За да се получи пълен ефект от турската баня, е добре след приключване да се изпие чаша прясно изцеден сок от цитрусови плодове в приятна релаксираща обстановка.

Хамамът е основа на много други ритуали, които имат различно въздействие върху организма. Така например в края му може да се направи нежна ексфолиация на кожата на лицето с естествени продукти (кафе, кори от лимон, портокал, морски соли, билки и цветя). По този начин нежно се отстранява повърхностният слой мъртви клетки. Изключително важна част от хаммама е и ритуалът маракеш, при който се използва мароканска глина. В далечно време тя е била тайната на древните мароканки за красота. След намазване на тялото с глина, кожата става кадифено мека и копринено гладка.

Турската баня създава несравнимо усещане за чистота и свежест. Или иначе казано, това е процедура, която не може да се сравни с никакво друго изживяване. Всяка минута, прекарана в хаммама, е истинска наслада за сетивата и наистина затвърждава представата на човек за източен рай. Кожата става мека като сатен, кръвта във вените се раздвижва, тялото става по-жизнено, а духът се рее в простанството, обзет от необяснима радост. В такива моменти човек разбира смисъла на старите клишета, че душата и тялото са едно неделимо цяло.

Ето как се стига до този екстаз. Помещението се загрява до телесна температура, но заради парата и топлите каменни плочи, разположени по продължението на стените, се предизвиква обилно изпотяване. То води до отпускане, повишаване на телесната температура, омекване на кожата, ускоряване на кръвообращението и потока на течности в организма. Първоначалното отпускане и адаптиране към температурата продължава около 20 минути, като през това време тялото се облива с топла или хладка вода. След това човек е готов за началото на порецицата от процедурите. Първо е обтриването (по-известно като пилинг) на цялото тяло - от лицето до връхчетата на пръстите на краката. Пилингът се прави с традиционна турска ръкавица, наречена кесе. Чрез него се отстранява повърхностния слой мъртви клетки от кожата, като по този начин се отварят и почистват порите.

След обтриването с кесето тялото се измива обилно с вода, което е прелюдия към следващата глезотия – масаж с пяна. Той се прави с ароматни сапуни, предварително накиснати във вряла вода със специален „копринен чувал“. Целта на масажа е измиване на кожата, отпускане и релаксиране на мускулатурата, успокояване на духа и предизвикване на приятни усещания. Продължителността на този масажа е около 30 минути, а на пилинга преди това около 10-20 мин.

След масажа идва ред на пилинга на лицето и измиването на косата. Разкрасителната процедура завършва с маска за по-добър тургур на лицето и балсам за блестяща копринена коса. Това отнема още 10-на минути.

В края на ритуала човек сяда на каменната маса в средата на парната баня, изправя се бавно и след няколко минути става на крака. През цялото време тялото му се облива с хладка вода, за да се подготви за излизането от помещението. Следват поне 15-20 мин. излежаване в зоната за релакс. А фрешън от прясно изцедени цитрусови плодове в случая е нещо като „черешката на тортата“.

Хаммамът носи незабравимото чувство на приятна отпуснатост, чистота и свежест. Изборът на този ритуал веднъж на две седмици е прекрасен начин за поддържане на чистота на кожата, за регулиране обмяната на веществата и за отстраняване на натрупаните токсини в организма. Това е едно особено приятно усещане за сетивата и ефикасно оръжие в борбата срещу стреса. Факт е, че все по-често на хаммама се гледа като на специфичен вид профилактика на редица заболявания, характерни за напрегнатото време, в което живеем.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (2)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Ergun  |  Дата: 12.07.2010 15:47

Lумата хамам е турска и означава баня(с едно "м" се пише!), а така наречената модно спа процедура е обикновената турска баня с телляк !))) Нищо ново под слънцето! С такива хамами е пълно в Турция и това е най "мекия" вид сауна слен финската и руската баня плюс естествено телляк !

Автор: Maria  |  Дата: 6.05.2010 18:16

Tozi masaj e neveroyaten. Preporachvam go na vsichi. V SPA Inergy go pravyat velikolepno :):):)

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ BEAUTY & SPA:

Има лесен лек от народната медицина против миризливи крака

7.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 2)

Миризливи крака е изключително неприятно усещане, което може да бъде избегнато с помощта на народната медицина

» Прочети

Лесни съвети за здрави нокти

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Как да укрепим нотките и да им помогнем да растат здрави и красиви. » Прочети

Грижа за краката през зимата

20.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Грижите за краката се oставят oбикновено на последно място. » Прочети

Какво казват ноктите за здравето?

Състоянието на нашите нокти може да ни подскаже за състоянието на цялото ни тяло. » Прочети

Да премахнем тъмните петна по кожата (част 2)

27.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Ето останалите средства за премахване на петна по кожата, които можем да приложим в домашни условия:

» Прочети

Да премахнем тъмните петна по кожата (част 1)

26.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъмните петна са знак за някаква "повреда" на кожата. » Прочети

Маски за коса в домашни условия

25.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Всяка дама иска да има здрава и хубава коса. » Прочети

Ето няколко хитрини за красота

23.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Бебешка пудра (талк)

» Прочети

Коя е най-болезнената козметична процедура?

22.03.2013 (Коментари: 3)

Нова козметична процедура обещава да подмлади видимо кожата ви само след първия път, но изисква минути на ужасно страдание, предаде БГНЕС.

» Прочети

Босилекът в козметиката

21.11.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Малко позната, дори екзотична съставка е босилекът в козметиката. » Прочети