НОВИНИ

Топ 10 на храните, които ни пазят през зимата

23 януари 2010 14:16 | Коментари: 0
Топ 10 на храните, които ни пазят през зимата

Разнообразното меню е задължително през зимата. Мнозина знаят, че броколите, цитросовите плодове и ябълките са много полезни. Но само с тази „света троица“ не може да се оцелее дълго време, а и с настъпването на студеното време не всички продукти, препоръчвани от лекарите, могат лесно да бъдат намерени по магазините и пазарите. Затова ние ви предлагаме още 10 продукта, които са достъпни и ще ви помогнат да обновите и разнообразите трапезата си.

Червеното цвекло е истинска витаминна бомба и се бори с почти всички заболявания. Може да се намери на пазара през цялата година, но е изключително важно да се консумира през студените месеци. В 100 грама цвекло се съдържат само 44 калории. То съдържат средно 88% вода, 1.2% белтъчини, 9.3% въглехидрати, 0.9% минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. Благодарение на наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий ускорява процесите на обмяна на веществата в организма. Заради хлорофила, който съдържа, е неотменна съставка в менюто на страдащите от анемия. Парадоксален е фактът, че въпреки наличието на захари червеното цвекло е полезно за консумация дори от диабетици. То подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините.

Зеленият грах е чудесен за костите. Напоследък се използва все по-често като гарнитура към пилешката пържола например. И правилно. Той съдържа много витамини С, Е и К (последният е необходим за нормалното образуване на кръвта и здравето на костите) и малко калории. Също така зеленият грах е богат на желязо, фосфор и калий, помага за изхвърлянето на излишните течности от организма, а благодарение на това, че съдържа много фибри, бързо засища.

Тиквичките „гонят“ токсините от организма. В 200 г тиквички се съдържа почти целият дневен прием на витамини С и К, много фибри и така наречените фитонутриенти - вещества, които допринасят за изхвърлянето на токсините и метаболитните продукти от организма ни. Тиквичките също така са много добро диуретично средство и влияят благоприятно на кожата. При това те са почти идеалният продукт за диети - в 100 грама тиквички се съдържат около 20 калории, така че при приготвянето им смело може да се добави растително масло, сметана и други зеленчуци.

Кестените стимулират мозъка. Те се появиха на пазара преди няколко години - обикновено могат да бъдат открити само през есента и зимата, така че човек не бива да пропуска този шанс. В кестените има много протеини и преди всичко мастни киселини, които помагат за нормалното функциониране на мозъка и сърдечносъдовата система. Нещо повече, някои проучвания показват, че повишената консумация на тези вещества подобрява мисловния процес и нормализира цялата нервна система.

Артишокът засилва имунитета. Консервираният артишок може да се намери в магазините целогодишно, а пресният - в началото на пролетта, късната есен и началото на зимата. Причудливият вид на това растение (прилича на голяма зелена шишарка) може да изплаши човек, но в действителност няма нищо страшно в него. Достатъчно е да се свари целият артишок, заедно с листата, след това се яде без добавки. Но може да се добави и към оризово-зеленчуковата яхния, печеното пилешко месо и супите. Така храната ще се обогати с витамин С и фолиева киселина, която повишава съпротивителните сили на организма.

Зелето е отлично средство срещу запек. Витамин С в него не е толкова много (в броколито е повече), но затова пък фибри има в изобилие. Благодарение на това наричат зелето „продукт с отрицателна калоричност“, т.е. тялото изразходва за преработването му повече енергия, отколкото получава при консумирането му. По отношение на кулинарната стойност на зелето - тя наистина е неописуема. Яркият вкус и сочност на зелето може да се използват за супи, салати (особено със заквасена сметана), яхнии и много други.

Ряпата е богата на витамин С, а както е известно, той е от съществено значение за поддържането на нормален имунитет. Освен това витамин С помага на кожата да се храни по-добре и да остане еластична, а това през зимата е от съществено значение. Другият плюс на ряпата се крие в цвета й. Според специалистите по хранене ярките цветове помагат на хората да се преборят с лошото настроение и депресията и по този начин да избегнат увеличаването на апетита. Що се отнася до вкусовите качества, ряпата ще добави към всяко постно ядене приятен тръпчив и леко горчив привкус. Тя е особено вкусна във вид на салата със сметанов дресинг и сол.

Райската ябълка се бори с рака. Тя съчетава в себе си полезните свойства на зеленчуците с наситената сладост на плодовете. Освен витамин С и фибри, в нея се съдържат много калий и магнезий, които са полезни за сърцето, каротин - за очите, и ликопен, който се смята за най-силния природен борец срещу рака. Може да се хапва без нищо друго, но и да се използва като подправка на салатата от маруля и като пюре към месното рагу. Най-интересни са млечните шейкове с райска ябълка – освен че са вкусни, те са и здравословни. Добре е да се знае, че само с помощта на млякото организмът ще може да усвои пълноценно съдържащите се в райската ябълка каротини.

Червената боровинка повишава нивото на добрия холестерол. Непретенциозният червен плод можете да купите във всякакъв вид - консервиран, замразен, пресен. Може да се приготвя и по най-различен начин – да се добави към салати с морско или бяло зеле, гювечи, месни ястия, сладкиши и т.н. Но най-добре е да се консумира в сурово състояние - така се запазват всички полезни вещества, които предотвратяват инфекциите, повишават нивото на т.нар. добър холестерол.

Ревенът снабдява организма с калций. Това растение отлично понася студеното време, но не попада често на трапезата ни. Вместо това ревенът се използва като фуражна култура, макар че има приятен кисел вкус и мека структура. В него има много калций - за здрави зъби, нокти и кости, както и витамин С, който е нужен през зимата. По-добре е да се консумира със захар или мед, но към него може да се добави и заквасена сметана и ядки, за да се неутрализира киселината. Въпреки това, червеникавите стъбла могат да се дъвчат и сурови.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

С какво да не ядем ядки и защо

10.12.2024 (Коментари: 0)

Ядките са вкусни, полезни, но много калорични. » Прочети

Защо консервираният боб винаги трябва да се изплаква?

10.12.2024 (Коментари: 0)

Консервираният боб е основна храна в килера и е лесно да разберете защо - той е достъпен и удобен начин да добавите повече хранителни вещества към вашата диета. » Прочети

Хитове на Валентин Велчев звучат в новия бг филм "Почивката"

10.12.2024 (Коментари: 0)

С два свои хита певецът Валентин Велчев участва в саундтрака на новия български игрален филм "Почивката". » Прочети

Невероятен край на 2024а и старта на 2025-а за тези зодии!

10.12.2024 (Коментари: 0)

Крaят нa тaзи гoдинa oбещaвa мнoгo прoмени, кoитo ще бъдaт oт пoлзa зa бъдещaтa 2025 г. » Прочети

Известни пророци за Третата световна: Започва се от Сирия!

Какво се случва в Сирия?На 27 ноември формирането на екстремистката групировка "Джабхат ал-Нусра" и неговите съюзници извършиха мащабна атака срещу Алепо и други населени места в Северна Сирия. » Прочети

Лена Бориславова крие бръчки с фотошоп

Лена Бориславова, която неотдавна беше в центъра на политически скандали, сега привлича внимание не с амбициозните си изказвания, а с тревожното състояние на външния си вид, пише Ретро. » Прочети

Отбелязаме деня на Св. Анна, ето какво (НЕ) се прави днес

На 9 декември православната християнска църква почита Света и праведна Анна. » Прочети

Неща, които трябва да направите преди края на годината

Експерти обясниха какво трябва да се направи преди 31 декемвриСпоред експертите тези неща ще ни позволят да влезем в 2025 г. » Прочети