БРЕМЕННОСТ И МАЙЧИНСТВО  |  ГРИЖА ЗА БЕБЕТО

6 грешки, които да избягваме при избора и употребата на детско столче за кола и кошница за кола

30 март 2012 16:00 / д-р Петя Стефанова | Коментари: 2
6 грешки, които да избягваме при избора и употребата на детско столче за кола и кошница за кола
/ © electronics.greatsku.com

Изборът и употребата на столчето за кола не е детска игра. Дори и да сте купили най-добрия и скъп продукт, има условия, при които той може да не е безопасен за детето.

  • Ако вземете столче втора употреба, трябва да се поинтересувате:

- дали ще го получите с упътване, етикет с дата на производство и производител;

- дали е било върнато като некачествено изделие;

- дали не е по-старо от 6 години;

- дали няма видими дефекти или липсващи части;

- дали не е участвало в средна или тежка катастрофа.

Ако нямате информация по тези въпроси, по-добре е да не вземате столче втора употреба.

 

  • Поставяне на столчето на правилното място. Най-сигурното място за поставянето на столчето за кола е задната седалка. На всички коли и всички столчета на явно място има означения, че не се поставят на предни седалки, където при катастрофа и надуване на въздушната възглавница травмата на детето може да е фатална. Ако поставяте само едно столче в колата, най-доброто място е по средата на задната седалка – така рискът при страничен удар е най-малък.

 

  • Използване на столчето за кола или кошницата за кола като детско креватче. Те са предназначени да защитят детето при возенето в колата, а не да се ползват на друго място и за дълго време. Проучване, проведено през 2009 г., показало, че дори при правилно поставяне в столче за кола, при новородените може да се притисне гръдният кош до степен да се ограничава дишането и съответно да се достигне до понижаване на кислородната концентрация в кръвта. Дори леко притискане за продължителен период може да доведе до нарушения в растежа, може да се деформира черепа отзад при бебета или да се влоши гастро-езофагеалният рефлукс (състояние при кърмачета, протичащо с често повръщане, най-общо казано). Да не забравяме, че формата на кошницата е специфична, пригодена за кола и детето може да падне с нея при поставянето й на маса или висок плот. Не оставяйте детето да спи или седи продължително време в столчето.

 

  • Закопчаване на детето. Прочетете внимателно инструкциите на производителя. За закопчаването на детето се използват коланите на самото столче, а не на седалката на колата. Детските колани трябва да обхващат раменете и кръста и в никакъв случай да не притискат шията и корема. След затягане трябва да позволяват едва до 2-3 сантиметра движение встрани и напред-назад.

 

  • Неправилно накланяне на бебето. Към повечето кошници за новородени и столчета за кола има инструкции за ъгъла, който да сключват със седалката. При поставяне на детето главата му не трябва да увисва от кошницата. Това е от особена важност, тъй като съществува опасност детето да се изхлузи при силен удар и неправилно разположение.

За да предотвратите прегърбване, сложете сгънато одеяло под новороденото и сгъната кърпа между краката на детето и колана, който минава между тях. Препоръчително е да не използвате допълнителни неща, ако не те идват в комплект със столчето за кола или не са посочени аксесоари от производителя.

 

  • Обемисти дрехи – затягането на коланите над обемисти якета и дрехи може да не е достатъчно по отношение сигурността. Ако е студено, сложете леко яке и шапка на детето. Затегнете достатъчно коланите и завийте отгоре детето с одеяло, за да му държи топло. Запазете пухените якета за открито.

С тези няколко препоръки ще осигурите на себе си и детето по-безопасно пътуване в колата.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (2)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Д-р Стефанова  |  Дата: 17.04.2012 00:03

Благодарим на Петър и Биляна за подробното допълнение. На база на лично проучване се съгласявам с данните, които посочват. Колкото до хората, които са против столчетата за кола ще дам само един пример от практиката си: при тежка катастрофа на Околовръстен път миналата година тримата възрастни в автомобила загиват на място, а детето в столчето оцеля. Това не е тест, това е реалният живот. Катострофите са ежедневие и трябва сами да се защитим доколкото можем.

Автор: читател  |  Дата: 14.04.2012 22:41

Едно доста подробно сравнение по темата: http://www.peter.and.bilyana.net/2011/02/11/detski-stolcheta-za-avtomobil-sravnitelen-test-na-nad-120-modela/

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Задължителни и препоръчителни ваксини за бебето

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 5)

Ще Ви представим кои са ваксините, които задължително трябва да се бият на бебето и тези, които е желателно. » Прочети

Съвети: Как да научим бебето да пие от шише

18.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 2)

Повечето бебета категорично отказват да започнат да се хранят от шише и това се оказва сериозен проблем. » Прочети

Факторите влияещи на наднорменото тегло при децата

22.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Майките, които пушат по време на бременност, пропускането на закуска и нередовният сън са едни от факторите, които могат да определят това дали едно дете ще развие наднормено тегло. » Прочети

Бебетата трябва да ядат повече риба

Бебетата, хранени редовно с риба през първата година от живота, е по-малко вероятно да развият общи алергии, когато пораснат, показват последните изследвания.

» Прочети

Защо спалното чувалче е по-добро за бебето от завивката?

30.11.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Как да е завито бебето, когато спи? » Прочети

Бебетата на жени, склонни към страх и депресия, плачат повече

20.11.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 2)

Жени, които са имали епизод на страхова невроза преди бременността, могат да родят бебе, което плаче необичайно много. » Прочети

Какво знаем за фимозата при момчетата? Как да се справите без усложнения?

13.11.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 12)

Фимозата при новородените момчета означава физиологично състояние, при което е невъзможно да се забели главичката на пениса поради слепване на кожичката на главата на пениса. » Прочети

Когато бебето плаче, контролирайте се!

13.11.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 4)

Няма бебе, което да не плаче – някои по-често, други по-силно, но плачът винаги е неприятен, особено за родителите. » Прочети

Къпане на новороденото по „американски” – само с чиста кърпа и вода

31.10.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 4)

Американските неонатолози препоръчват през първите дни банята на бебето да включва само избърсване с чиста влажна кърпа. » Прочети

Патронажна дейност на педиатъра – част от задължителния пакет здравни грижи за вашето бебе

16.10.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 2)

Патронажна дейност – така се нарича комплектът от медицински услуги, които се полагат на вашето бебе при посещението на педиатъра в дома ви. » Прочети