Солта не била вредна
Години наред се смяташе, че намаляването, дори спирането на приема на сол с храната носи значителни ползи за здравето. Днес тази теория е подложена на съмнение на база на нови научни доказателства.
Според ново изследване, публикувано в American Journal of Hypertension, приемът на сол не трябва строго да се ограничава. Обобщените данни от 167 проучвания по темата изтъкват, че прекомерното намаляване на приема на сол води до не по-малко рискови състояния и е нездравословно. Намаленият прием на сол променя хормоналния баланс и водно-солевото равновесие в тялото ни, което косвено пак се отразява на кръвното налягане.
Учените дискутират, че е време да се променят световните препоръки за прием на сол, тъй като сегашните са неточни и твърде рестриктивни. Досега експертите препоръчваха средно 2 г сол на ден.
10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети
8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети
27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети
15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Обичате ли кафе? » Прочети
24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети
6.01.2017 ()
Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.
» Прочети
28.12.2016 ()
Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.
» Прочети
25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg ()
Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.
» Прочети
13.12.2016 ()
Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.
» Прочети
29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg ()
Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети