5 витамина, които ни пазят от рак
Най-ефикасната борба с раковите заболявания е тяхната превенция. А това се постига най-добре със здравословен начин на живот. Естествено, гаранция никога няма, но можем да направим всичко по силите си да намалим риска.
Най-важното за поддържане на добро здраве е доброто хранене. Специално за вас сме подбрали списък на 5-те най-ефикасни витамина в борбата с раковите заболявания.
-
Бета каротин
Той е прекурсор на витамин А и се намира в най-високи концентрации в оранжевите плодове и зелените листни зеленчуци – тиква, сладки картофи, спанак, броколи. Според изследвания този нутриент предпазва белия ни дроб от токсините, трупащи се в него, които имат пряка връзка с развитието на ракови заболявания.
Бившите пушачи, които приемат по-големи количества бета каротин в менюто си, значително понижават риска от развитие на рак на стомаха и белите дробове. Пушачите по принцип са най-рисковата група и за двете заболявания.
-
Витамин В6
Този витамин е от изключително значение за поддържане на здрава имунна система. Той пази респираторния ни тракт от инфекции и поддържа тялото ни готово да отвърне на атаките. Според изследвания витамин В6 има протективна роля срещу развитие на рак на маточната шийка. Намира се в големи количества в моркови, ябълки, банани, листни зеленчуци, някои меса и сладки картофи.
-
Витамин С
Един от най-подробно проучваните витамини дава многообещаващи резултати в борбата с раковите заболявания. Според редица изследвания той има добри резултати за удължаване на живота на пациенти с вече диагностицирани ракови заболявания. В едно от проучванията данните са фрапиращи – пациентите, приемащи витамин С във високи дози, преживяват средно 122 месеца, сравнено с 5,7 сред болните, които не са приемали витамина.
-
Фолиева киселина
Позната още като фолат или витамин В9, защитава тялото ни от рак на маточната шийка. Освен това „пази“ процеса на правилно синтезиране на ДНК и РНК в тялото ни. Намира се в цвеклото, зелето, зелените листни зеленчуци, в яйца, цитрусови плодове и повечето видове риба.
-
Витамин Е
Има предпазваща роля срещу развитието на рак на пикочния мехур. Той е мощен антиоксидант, който редуцира вредното въздействие на токсините и свободните радикали в тялото ни. Намира се в яйца, пшенични зародиши, нерафинирани зеленчукови мазнини и тъмнозелени зеленчуци.
За какво е полезен витамин В12?
Джинджифилът лекува рак на простата