Кафето намалява риска от развитието на диабет


Консумацията на чай и кафе, включително безкофеиново кафе, намалява риска от диабет тип 2. Това показва проучване, публикувано в испанските медии.
Хората, които предпочитат кафе без кофеин, ще се зарадват на тази новина, обясняват авторите на проучването от университета на Сидни. И уточняват, че за целта те са анализирали данните от 18 предишни проучвания, публикувани в периода между 1966 г. и 2009 г., които са обхванали близо 500 000 души.
Получените данни показват, че за хората, които пият по три или четири чаши кафе или чай дневно, рискът от развитието на диабет тип 2 намалява с една пета. Същото количество безкофеиново кафе пък оказва още по-благоприятно въздействие, като намалява опасността от заболяването с една трета.
Комбинираните и анализирани данни сочат, че всяка допълнителна чаша кафе понижава риска със 7%. Защитният ефект се дължи на съставки като магнезий, лигнани или хлорогенна киселина, оказват благоприятно въздействие.
Диабет тип 2 често се свързва със затлъстяването. Болестта обикновено се развива след 40-годишна възраст, когато тялото все още произвежда инсулин, но той не е достатъчен или не функционира правилно, припомнят изследователите.
