Мазните храни са дрога за организма
Защо не можем да се спрем, когато чоплим семки или ядем фъстъци, пуканки и чипс? Какво ни кара да се пристрастяваме към мазните храни? Учените смятат, че са открили виновника. Името му е „ендоканабиноид“.
Учени установиха, че човешкото тяло произвежда дрога, която стои в основата на пристрастяването ни към мазните храни. Според американски изследователи от университета в Калифорния в човешката храносмилателна система се произвежда вещество, подобно на канабиса, наречено ендоканабиноид, което ни кара до посягаме често към чипса и пържените картофки. Тази човешка дрога стимулира производството на стомашни сокове и така „отключва“ усещането за глад, съобщават от Deutsche Welle.
Наследено от еволюцията. Всъщност удоволствието от яденето на мазна храна не е продукт на модерната цивилизация, а е по-скоро наследено от еволюцията. Ръководителят на изследването Даниеле Пиомели припомня, че за прадедите ни е било абсолютно наложително да консумират мазнини – именно те са гарантирали оцеляването им в суровите условия на живот. В днешно време обаче мазнините са в изобилие и прекаляването с тях води до сериозни заболявания като рак, диабет и наднормено тегло.
Спирачка в червата. Американските изследователи се надяват, че откривайки ендоканабиноидите, те са открили и начин да контролират пристрастяването към чипс и сие. Преди това обаче те ще трябва да докажат, че спадът в нивото на ендоканабиноидите води и до по-бързо настъпване на усещането за засищане. От голямо значение е фактът, че веществото се образува в специални рецептори в червата. А това според учените е много важно, тъй като въздействието на медикаментите ще бъде насочено към червата, а не към мозъка. По този начин ще бъдат избегнати опасните странични ефекти, типични за медикаментите, „атакуващи“ мозъка.