Аспартамът – сладката отрова


Аспартамът е широко разпространен изкуствено получен подсладител.
Той е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта. Поради ниската си калоричност днес аспартамът масово се използва за подслаждане в хранително-вкусовата промишленост. Например някои разновидности на различните газирани напитки, кофеинови напитки, повечето разтворими сокове, както и някои медикаменти, съдържат аспартам. Използва се също така при приготвянето на дъвки и бонбони без захар, както и в производството на диетични храни и храни, предназначени за диабетици.
Аспартамът е изключително разпространен в световен мащаб. Употребата на аспартам в храни и напитки е одобрена от Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA). Към 2005 г. аспартамът се използва в над 6000 продукта, а годишната му консумация в световен мащаб възлиза на 16 000 тона. Вероятно към днешна дата цифрите са още по-големи.
В много страни, включително и у нас, производителите на храни и напитки са задължени да посочат на етикетите на своите продукти, ако те съдържат аспартам. Европейският код на аспартама като хранителна добавка е Е951.
Безопасността на аспартама в последните години е повод за широка дискусия. Преди всичко това се свързва с отделяния при преработката му в човешкото тяло метанол (метилов алкохол). Някои автори изказват опасения и заради повишаването на нивата от фенилаланин в организма (предразполага към образуването на мозъчни тумори) вследствие всекидневната употреба на аспартам в напитките и храните. Това дава сериозни основания аспартамът да се смята за канцерогенен. В някои страни добавянето му към храните вече е забранено.
Въпреки широката му употреба аспартамът предизвиква редица нежелани реакции – главоболие, мигрена, световъртеж, гърчове, гадене, мускулни спазми, наддаване на тегло, обриви, депресия, умора, раздразнителност, тахикардия, проблеми със зрението, затруднено дишане, паник атаки, световъртеж, загуба на паметта и болки в ставите.
Според проучвания по темата някои хронични заболявания могат да се отключат или влошат в резултат на приемането на аспартам. Сред тях са мозъчни тумори, множествена склероза, епилепсия, болести на Паркинсон и Алцхаймер, дефекти по рождение, диабет и т.н.

Ами, прави така - садиш си доматки, краставички.... Гледаш си пиленца, пуйки, патки, свине и така ще си сигурен в това, което ядеш. Баба ти само от супермаркета пазарувала... :)
Аз също наскоро четох за аспартама в интернет и от тогава гледам да не си купувам храни с вредни вещества. Веднъж обикалях местния хранителен супермаркет и нямаше стока, в която да няма канцерогенни съставки. Питам се ако искам да живея здравословно, значи не трябва да си купувам храна от магазините, но тогава от къде... И да искам и да не искам пак си купувам, понеже трябва да си умра от глад в противен случай. Каква дилема стои пред хората: да изберат начина си на заболяване и дори смърт - от храните в магазина или от глад? Всеки сам решава, ала за жалост щастлив изход няма...