Изследват и нашите кълнове


Агенцията по храните превантивно взе проби от кълновете, които се продават на пазара у нас. Те ще бъдат изследвани за микробиологично замърсяване, след като в неделя вечерта от Германия съобщиха, че може би заразата с е-коли бактерията е тръгнала от биоферма за кълнове в Долна Саксония. Резултатите ще са готови за 72 часа.
Кълнове не се внасят в България, защото не могат да издържат транспортирането, казаха от Агенцията по храните. Имало обаче внос на семена от Италия и Гърция, които се оставяли във вода у нас, за да покълнат, и после се предлагали в салати, пише „24 часа“.
През март и април все пак е имало внос на малки количества бобови кълнове от Тайланд, провериха вчера от агенция „Митници“.
Семена се внасят и от Китай, а с кълновете от тях се зареждат китайските ресторанти, обясниха още от Агенцията по храните.
От Китай внасят и част от семената за кълновете, произвеждани от фермата в Долна Саксония, заподозряна, че е източник на заразата, която уби вече 22-ма и разболя тежко хиляди. Някои експерти се усъмниха в това, но официално становище още няма. Съмнението им обаче бе потвърдено от първите тестове на кълновете.
От 40 проби 23 излязоха негативни за е-коли бактерията. Вероятно, ако е имало зараза, тя е била еднократна и е засегнала само част от стоката. Разследването продължава.
