НОВИНИ

Повече диспансеризации през 2011 година

16 декември 2010 17:15 / Екип на Doctoronline.bg | Коментари: 0
Повече диспансеризации през 2011 година

Разширява се достъпът на хроничноболните пациенти до изписване и отпускане на частично или напълно платени от НЗОК лекарства, съобщиха от Касата. Досега те можеха да изпълняват изписаните им рецепти само на територията на съответната РЗОК, на която са избрали личен лекар. От следващата година хроничноболните ще могат да получават своите лекарства в която и да е аптека, сключила договор с НЗОК, на територията на цялата страна. По стария механизъм остават единствено рецептите за предписване на лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества, скъпоструващи лекарствени продукти, отпускани от комисия в НЗОК, както и медицинските изделия и диетичните храни за специални медицински цели.

В раздел „Условия и ред за отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели“ беше постигнато споразумение копие от заверения протокол да се съхранява в досието на пациента от лекаря, издаващ рецептата, на хартиен или на електронен носител. Досега тези копия се съхраняваха само на хартиен носител.

В НРД 2011 са договорени текстове, съгласно които издаването на медицинско направление да става по преценка на личния лекар в зависимост от обективното състояние на пациента.

От 3 на 4 прегледа годишно се увеличава броят на диспансерните прегледи, извършвани от общопрактикуващи лекари на пациенти с неинсулинозависим диабет.

Приети са и текстове, с които се облекчават изискванията за сключване на договори с общопрактикуващи лекари (ОПЛ), относно наемането на медицински персонал от тях. Повишен е прагът, над който ОПЛ са задължени да наемат допълнително медицински персонал. Също така отпада ограничението за работа на пълен работен ден на наетите от ОПЛ лекари.

Облекчава се работата при издаването и отчитането на направленията от общопрактикуващите лекари и специалисти за изследвания, като отпада задължението за издаване на втори екземпляр от същите.

Приет е текст, с който лекарите не носят отговорност в случаите, в които пациентите не са изпълнили назначените от тях прегледи и изследвания.

След първото полугодие на 2011 година финансово-отчетните документи (фактура, спецификация и отчети) ще могат да се предоставят на РЗОК по електронен път, подписани с електронен подпис. Това ще улесни изпълнителите на медицинска помощ и ще подобри контрола от страна на НЗОК.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Диетолог препоръча тази напитка за игаряне на мазнините

19.07.2024 (Коментари: 0)

Много хора мечтаят за стройно и стегнато тяло. » Прочети

Няколко трика за използване на банановите обелки в домакинството

19.07.2024 (Коментари: 0)

Със сигурност бананите присъстват редовно във вашата диета, защото с помощта на тези плодове можете лесно да се отървете от чувството на глад. » Прочети

Не замразявайте тези 5 храни - губят вкуса и полезните си свойства

19.07.2024 (Коментари: 0)

Един от популярните методи за консервиране е замразяването, което ви позволява да запазите ценните качества на прясната храна за дълъг период от време. » Прочети

Три зодии вадят голям късмет до дни

19.07.2024 (Коментари: 0)

Астролозите посочиха три зодии, които ще имат късмет в различни сфери на живота до края на това лято. » Прочети

Дините и пъпешите може да са опасни, ето кога

18.07.2024 (Коментари: 0)

За да получите максимална полза и удоволствие от хапването на сладки дини и пъпеши през лятото, трябва да бъдете отговорни и предпазливи. » Прочети

Метаболизмът: Този сложен процес, виновен за напълняването

18.07.2024 (Коментари: 0)

Когато чуем думата метаболизъм, много от нас мислят, че това е процес, при който тялото ни разгражда приетата храна. » Прочети

Тялото говори: Това са признаците, че имате нужда от секс

18.07.2024 (Коментари: 0)

Жените подценяват значението на секса, докато мъжете го надценяват. » Прочети

Защо по-умните жени трудно откриват любовта?

18.07.2024 (Коментари: 0)

Забелязвали ли сте и чудили ли сте се някога, че много успешните, трудолюбиви и умни жени трудно намират любовта? И като че ли да си начетена жена в днешно време е равносилно на това да имаш почти обречен личен живот. » Прочети

Зловещо индианско проклятие преследва американските президенти

17.07.2024 (Коментари: 0)

Постът президент на Съединените американски щати мечта за всеки американски политика. » Прочети

Похапвайте тези храни за по-красив загар

17.07.2024 (Коментари: 0)

Лятото е в разгара си, а с него идва и желанието да се сдобием с красив и равномерен тен. » Прочети