Мъж се отрови от месо. Най-вероятно ботулизъм
55-годишният Васил Калапчийски от Дупница почина, след като се отрови от консумация на месо, съобщи Дарик.
Мъжът починал още в дома си. Съпругата му Райка, също на 55 години, е в много тежко състояние, съобщават от Спешния център в Дупница. Най-вероятно жената ще бъде откарана в „Пирогов“.
Месото, с което са се натровили двамата, е купено от магазин „Европа“ в Благоевград. От търговската верига отрекоха да е възможно причината да е продавано чрез тях месо.
Аутопсията на починалия 55-годишен Васил Калъпчийски от Дупница ще бъде извършена утре в кюстендилската болница, тъй като общинската болница в Дупница не разполага с подходяща зала. Това съобщи патоанатомът д-р Димитрина Динкова пред „Фокус“.
Предполагаемата причина за смъртта на мъжа е инфекциозното заболяване ботулизъм.
Ботулизъм
Ботулизмът е рядко срещано заболяване. Дължи се на действието на ботулиновия токсин, който действа върху нервните клетки и предизвиква паралитичен ефект. Произвежда се от бактериите Clostridium botulinum.
Механизмите за попадане на ботулиновия токсин в организма са основно три, но най-често това става чрез консумиране на заразена храна.
Т.нар. хранителен ботулизъм се дължи на приемане на ботулиновия токсин с храната. Тази форма е най-често срещаната в по-слабо развитите държави.
Токсинът обикновено попада в храната в резултат на заразяването ѝ с Clostridium botulinum - например ако продуктите не са достатъчно добре измити (бактерията се съдържа в големи количества в почвата). Самата бактерия е сравнително чувствителна на топлинна обработка и лесно умира. Произведеният от нея токсин обаче е изключително устойчив и остава. Класическата форма на ботулизъм се описва при консумиране на консерви или салами, които наглед имат добър външен вид (бактерията е била убита, преди да се размножи много и да увреди вида на продукта, но устойчивият ботулинов токсин е останал).