Солта е по-опасна от цигарите


Голяма част от солта, която човек поглъща, обикновено остава незабелязана за него, тъй като се съдържа в готовите храни. Затова в САЩ властите вече полагат усилия на всички нива, за да притиснат хранителната промишленост да вземе мерки. Преди седмица администрацията на Ню Йорк огласи инициатива, която цели ресторантите и фирмите за производство на храни да намалят солта в продуктите си с 25% през следващите 5 години. Калифорния пък обмисля да наложи лимити на солта в храната, която щатът купува за училища, затвори и други обществени институции. Сред експертите има и идеи солта да се премести в друга класификация, която ще принуди производителите да дават повече информация за нивата й в храните.
Изследването показва още, че дори много малко ограничение в солта – само с 1 грам на ден, при това постигнато постепенно до 2019 г., ще бъде икономически по-ефективно за обществената система на здравеопазване от това всички хора с високо кръвно да пият лекарства за свалянето му. Икономиите, измерени в по-малко разходи за здравеопазване, се равняват на 24 млрд. долара годишно.
Усилията за слагане на юзди върху злоупотребата със сол датират от поне 40 години, но здравните специалисти с тревога обобщават, че досега те не са дали никакъв забележим резултат. Въпреки това не всички са единодушни, че нещата са толкова черно-бели.
И все пак: когато купувате пакетирани храни, обърнете внимание на съдържанието на сол на етикета и изберете по-безсолния продукт. В ресторанта помолете да не прекаляват със соленето, пък винаги можете допълнително да си сложите, ако чак толкова не ви допада вкусът. Не солете допълнително вече солени храни като пуканките в киното.
