НОВИНИ

Атакува ни и опасен туберкулозен вирус

10 октомври 2010 12:00 | Коментари: 1
Атакува ни и опасен туберкулозен вирус

За първи път в страната ни е регистриран изключително опасният „пекински щам“ на туберкулозата – резистентен на абсолютно всички видове лекарства, познати до момента. Д-р Виолета Вълчева вече е започнала битката, като е изследвала особеностите на различните щамове туберкулоза в България.

„Можем да дадем съвети за комбинация, за най-добрата комбинация, която може да се приложи, с различни антибиотици, които да намалят възможността за предаване на щам от щам на други хора“, каза д-р Виолета Вълчева, бактериолог, Институт по микробиология, БАН, съобщава бТВ.

Вирусът, който ще ни атакува тази зима, е Пърт. Според специалистите, той не е по-различен от всеки друг сезонен грип.

Наполовина пък се очаква да намалеят инфекциите при поставяне на катетри, стендове, контактни лещи. Нашите учени са открили как да неутрализират причинителя – бактериалния налеп, без да го прави резистентен към антибиотици. Постиженията ще бъдат представени като световни достижения на международен конгрес следващата седмица. За повечето от тях държавата не е дала нито лев.

 

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (1)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Alex  |  Дата: 17.10.2010 15:56

Туберкулозата се причинява от бактерий, не е от вирус....

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Ако сте необвързани: 6 идеи за приятно прекарване на Свети Валентин

13.02.2025 (Коментари: 0)

Свети Валентин е ден, който празнуваме романтичната любов между двама души, но кой казва, че необвързаните не могат да участват в празника със същия ентусиазъм и радост?В действителност, 14 февруари може да бъде перфектният ден да отпразнувате любовта към » Прочети

Никога не вземайте нищо от гробища! Ето защо

13.02.2025 (Коментари: 0)

Гробищата от векове са обвити в мистерия и суеверия, като едно от най-разпространените вярвания е, че вземането на предмети от това място може да доведе до нежелани последици. » Прочети

Линда пусна бонбони на промоция за Св. Валентин - 3 бр. за 8 лв.

13.02.2025 (Коментари: 0)

По случай Деня на влюбените сладкарница "Амели", собственост на съпругата на Кирил Петков - Линда пусна подаръчни кутии с бонбони. » Прочети

Индийски хороскоп за периода от 13 до 28 февруари за всички зодии

13.02.2025 (Коментари: 0)

"Отдaвнa ли мечтaете зa стрaхoтнoтo бягствo? Твoят чaс дoйде! Втoрaтa пoлoвинa нa февруaри ще ви дaде усещaне зa лекoтa, незaвисимoст и свoбoдa. » Прочети

Най-добрите продукти за потискане на апетита

12.02.2025 (Коментари: 0)

Много хора търсят начини да поддържат тегло или да отслабнат без строги диети. » Прочети

Наближава Прошка: Какво задължително се прави?

12.02.2025 (Коментари: 0)

Един от най-големите празници в пролетния календар безспорно е Сирни Заговезни , който се почита и празнува във всички кътчета на България. » Прочети

От днес: Три зодии стават богове на късмета през идните 25 години

12.02.2025 (Коментари: 0)

Известният астролог Василиса Володина сподели своята прогноза за следващите години, като подчерта кои зодии ще изпитат най- голям успех и щастие през следващите десетилетия. » Прочети

Тази подправка подобрява работата на мозъка

11.02.2025 (Коментари: 0)

Ендокринологът Екатерина Янг препоръчва добавяне на къри към храната. » Прочети

Защо и колко време да киснем ядките преди консумация?

11.02.2025 (Коментари: 0)

Диетолозите силно препоръчват накисването на ядките преди консумация. » Прочети