НОВИНИ

Внимавайте с избора на слънцезащитен крем!

27 юли 2010 10:40 / Doctoronline.bg | Коментари: 0
Внимавайте с избора на слънцезащитен крем!

Внимавайте какво купувате преди най-активния отпускарски месец август.

В разгара на лятото масово се срещат подвеждащи твърдения върху етикетите на слънцезащитните продукти, показа проверка на Асоциация „Активни потребители“. Сред тях са маркетингови призиви като „Целодневна защита“, „Моментална защита“, „Водоустойчив“ и др. Неправдоподобните рекламни послания объркват потребителите и им пречат да направят информиран избор. Повечето хора се ориентират по слънцезащитния фактор, който се изписва съкратено – SPF. Той показва степента, в която продуктът предпазва кожата от ултравиолетовите (UVB) лъчи. Действието на кремовете се обяснява по следния начин: когато човек се пече на слънце, минават 15-20 мин. преди да започне да изгаря. Слънцезащитният фактор с индекс 15 би трябвало да предпазва 15 пъти по-дълго, т.е. около 5 часа. Разликата в степента на защита, която осигуряват продукти с фактор над 15, не е голяма. Ако SPF 15 предпазва от 93% от УВ лъчите, при индекс 30 се покрива 97% от ултравиолетовият спектър, а при 50 и 50+ - 98%.

Асоциация „Активни потребители“ ви съветва да имате едно наум, когато срещнете някой от следните надписи върху опаковките на слънцезащитни продукти:

Ултрависок слънцезащитен фактор

Слънцезащитният фактор 50 дава само 1.3% повече защита от UVB лъчите в сравнение с фактор 30. По-добре да нанесете по-дебел слой от продукта, отколкото да търсите максимални стойности на фактора.

Продукти с широкоспектърна защита или UVA-UVB

Стойността на слънцезащитния фактор показва степента на защита само от UVB лъчите. За UVA лъчите няма регулация, така че е трудно да се прецени в каква степен филтрите, вложени в съответния продукт, защитават кожата и от UVA лъчи.

Водоустойчив продукт, целодневна защита

Някои слънцезащитни средства имат по-дълготраен ефект, но плуването, потенето и забърсването с кърпа намаляват свойствата им. Предпазните продукти трябва да се нанясат отново след няколко часа, за да гарантират защита.

Sunblock, тотална защита

Терминът sunblock е подвеждащ, защото създава илюзия, че продуктът блокира всички лъчи на слъцето. Истината е, че предпазва само от най-вредните, при това - в определена степен. На пазара няма средство, което да осигурява „тотална защита“.

Моментална защита

За повечето слънцезащитни средства не е установено дали трябва да се прилагат непосредствено преди излагането на слънце или известно време преди това. За да имат по-голям ефект, дерматолозите съветват да се нанесат поне 30 минути преди плаж.

Без химикали

Всички предмети, храни, козметика и др., които ни заобикалят, са изградени от химични вещества. Те не са нещо, от което трябва да се пазим, освен ако не са вредни. Производителите на козметика са длъжни да влагат в продуктите си само безопасни химикали, така че твърдения като горното изтъкват несъществуващо предимство.

Нежен като вода

На пазара може да попаднете на продукт, който се рекламира с твърдението: „Нежен като вода за очите и кожата на детето ви“, а на гърба на флакона с малки букви пише: „При контакт с очите, изплакнете обилно“.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети

Екзотичният плод аки - здраве от Ямайка

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има един плод, който помага за понижаването на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. » Прочети

Разболява ли ни глутенът: Мит или истина?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към тази белтъчна съставка в пшеницата и някои други зърнени култури, пише Deutsche Welle. » Прочети

Какво разкрива за вас последната цифра от годината ви на раждане?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Според китайския календар последната цифра на рождената ни година разкрива много любопитни детайли за нашата личност и за живота ни като цяло. » Прочети

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети

Розова луна: Пълнолунието в Скорпион на 23 април ни дава шанс за изцеление

23.04.2024 (Коментари: 0)

На 23 април ни очаква пълнолуние в знака на зодия Скорпион. » Прочети

Ето кои са най-страстните мъже в зодиака

23.04.2024 (Коментари: 0)

Каквито и любовни истории да чувате от мъжете, често пъти те могат да са преувеличени. » Прочети

КНСБ: За една година сумата за издръжка на едно домакинство се е увеличила с 4,5%

22.04.2024 (Коментари: 0)

КНСБ представи цените и издръжката на живот у нас за първите три месеца на 2024 г. » Прочети

Лили на 90: Ванга предрекла точния ден и час на смъртта й

22.04.2024 (Коментари: 0)

90-годишен юбилей на 24 април ще отпразнува примата на българската естрада Лили Иванова. » Прочети