Здравословна пица? Има начин


Няма съмнение, че хрупкавата пица е любима храна не само за децата. Почти невъзможно е за един гладен човек да устои при вида и аромата на топлото парче пица с разтопен кашкавал и всевъзможни подправки, отбелязва BB-team. Но тъй като тя е доста калорично ястие, би било хубаво да бъде приготвена по малко по-здравословен начин.
Общото между всички видове пици е тестото, респ. начинът му на приготвяне. Класическото тесто за пица се приготвя от брашно, мая, захар, сол, зехтин и вода. Обикновено майсторите го наричат кора, чиято дебелина зависи не само от наложените стандарти, но и от индивидуалните предпочитания на човек.
Пица на парче
Директно от „услужливия“ търговец на улицата. Този вариант е вероятно най-неподходящият за бърза закуска и утоляване на глада. Само се замислете - получавате солидно парче пица, щедро овкусено с кетчуп, майонеза или горчица, при това само за левче и нещо?! А относно произхода и качеството на продуктите - е, вероятно сами можете да си направите съответните изводи!
Има ли здравословна пица?
Като се замислим, вероятно местата, където можете да получите такава пица, се броят на пръстите на едната ръка, но пък тенденцията в бъдеще е те да се увеличат, отчитайки факта, че все по-голяма част от населението започва да обръща внимание с какво се храни. Защото няма съмнение, че здравословната храна е източник не само на добро здраве - няма нищо по-добро от здравословната и питателна храна, съчетана с регулярни спортни занимания.
Без никакво съмнение първото, което трябва да направим, за да бъде нашата пица здравословна, е да променим начина на приготвяне на тестото.
Необходимо е количеството сол да бъде редуцирано, като 1 щипка би била напълно достатъчна. Защото към солта се привиква, а всеизвестен факт е, че готовите ястия и полуфабрикатите са с най-високо съдържание на сол. Ако ограничите приема на натрий, ще забележите, че вкусовите ви луковици се нуждаят от известно време, за да свикнат с промяната, но след това солта със сигурност няма да ви липсва. От друга страна, захарта, предвидена в рецептата, обикновено се поставя в маята, но ако обърнете внимание, на опаковката на по-голямата част от набухвателите изрично е отбелязано да не се добавя допълнително захар или сол.
За съставките важи същото - любимите кисели краставички, които обикновено са доста солени, можете да потопите във вода за няколко часа, като по този начин те значително ще се обезсолят. Можете да замените използваната сметана с обезмаслена такава, а същото важи и за сирената.
Освен това, когато си поръчате пица в заведение, най-солената част е маслинката. Вкъщи лесно можете да обезсолите, обезкостите и отцедите маслините, като по този начин те не само ще бъдат по-вкусни, но и по-здравословни. Относно колбасите - винаги използвайте такива, които са с ясно установен произход и ниско съдържание на мазнини. От известно време в търговската мрежа у нас се появиха колбаси, които са с около 3% по-ниско съдържание на мазнини. А когато става въпрос за зеленчуците в пицата, можете спокойно да увеличите тяхното количество и дори да се възползвате от даровете на природата през пролетта, за да направите своята пица наистина здравословна. Смело можете да добавите спанак, лапад, пресен лук... и тогава, освен здравословна и полезна храна, ще си осигурите и богат набор от витамини и минерали, както и несравним вкус.
Оказва се, че за да превърнем калоричната и недотам здравословна пица в здравословна, не е необходимо много - само добро желание и малко повече въображение! А и не бива да забравяме, че няма вредни храни, има само вредни количества.
