ИНТЕРВЮТА

Д-р С. Георгиев: 17 българчета със сколиози са оперирани по програма на „Остеотех“

17 май 2010 13:36 | Коментари: 0
Д-р С. Георгиев: 17 българчета със сколиози са оперирани по програма на „Остеотех“

Какъв процент от децата у нас страдат от сколиози?

- Сколиозната болест, или сколиозата, както е по-популярна сред хората, представлява значимо изкривяване на гръбнака под формата на „С“ или „S“, гледан в предно-задна посока. Изучаването и лечението на това заболяване е било предизвикателство за медицинската наука и практика от векове. Неслучайно емблемите на всички престижни професионални ортопедични дружества представляват деформиран гръбнак фиксиран като изкривено младо дръвче. И до днес няма единна научна теория, която да обясни причините и механизмите, водещи до изкривяване на гръбнака при около 85% от всички случаи. Те се обединяват в групата сколиоза с неясна етиология, или идиопатична сколиоза. Най-често това е в ранна детска възраст, повече при момичетата.

Останалите 15% се дължат на вродени дефекти или други заболявания, водещи индиректно до изкривяване, като например: скъсяване на единия крак, възпаление около гръбнака, което причинява болка и спазъм (постоянно съкращение) на околната мускулатура, като мускулите придърпват прешлените и променят взаимното им разположение. Това са така наречените неструктурни или функционални сколиози, при които след отстраняване на причината гръбнакът се възстановява напълно. Друга група деформитети с ясна етиология са структурните сколиози, дължащи се на: дефекти по рождение в някои прешлени (несрастване, клиновиден прешлен), заболявания на нервите или мускулите, при които мускулите имат „недостатъчна сила“ и се явяват неспособни да стабилизират и поддържат гръбначния стълб, който се изкривява (мускулни дистрофии, церебрална парализа, болести на съединителната тъкан, напр. синдром на Марфан), полиомиелит (известен като детски паралич), някои доброкачествени тумори на гръбнака, рахит, туберкулоза, травми, възпалителни процеси, цикатрикси от изгаряния и други.

Сколиозата може да се прояви и диагностицира на различни етапи от развитието на детето - от раждането му до края на пубертета, а понякога продължава и след това. В зависимост от степента на деформация тя може да варира от лека до много тежки форми, водещи до притискане на жизненоважни органи и ранна смърт.

Към момента няма точна национална статистика за броя на децата със сколиоза. Това до голяма степен се дължи на премахването на училищните лекари, а с това и на професионалния широк скрийнинг на това заболяване. Често деформацията остава скрита дори и за родителите, тъй като децата, особенно тийнейджърите, умело я прикриват. В други случаи късното диагностициране или неправилното третиране се дължи на ниска медицинска култура у семейството, липса на личен лекар, финансова невъзможност за лечение.

Според Американския национален институт за проучване на мускулоскелетните и кожни заболявания (NIAMS) броят на децата със сколиоза спрямо общата популация не се различва значимо в различните страни по света независимо от тяхното икономическо развитие. При втората група са повече тежките случаи, дължащи се на ненавременно, липсващо или неправилно третиране на заболяването. Според същия институт от 3 до 5 на 1000 деца са с различна степен на сколиоза. За САЩ това е 1 дете на 333-ма души, или 0.33% от популацията. Екстраполирано спрямо българското население, това означава, че у нас има около 23 000 деца със сколиоза. Колко от тях са скринирани от здравната ни система и колко от тях се нуждаят от оперативно лечение, е трудно да се прецени.

Какво се изисква, за да бъде изправен един детски гръбнак?

- Лечението на деформитетите на гръбначния стълб при деца и подрастващи е обект на големи дискусии в световен мащаб. То варира от ежедневна лечебна физкултура и упражнения, през носене на различни видове гипсови и пластмасови корсети до оперативно лечение в различни обеми.

Гръбначната хирургия при сколиози винаги се е считала като една от най-трудните и сложни хирургични специалности, където се пресичат авангардни технологии и уменията на елитни хирурзи. Работи се в различни анатомични зони, като често се налага да се изместят жизненоважни органи, за да се осигури преден достъп до гръбнака. Скалпелът и острите винтове минават на милиметри от гръбначния мозък, големи кръвоносни съдове и вътрешни органи. Не е тайна, че това е една от най-рисковите хирургии. Освен посочените особености, опасността и трудностите произтичат от това, че пациентите са деца с изключително променена анатомия, а много често на база съпътстващи генетични заболявания, с абнормална физиология и тежки малформации на органи. Това поражда редица предизвикателства и пред анестезиолозите, и пред реаниматорите. Голяма част от тези деца са обречени поради това, че растежът на деформирания гръбначен стълб причинява притискане на жизненоважните вътрешни органи до степен, несъвместима с живота.

Друга особенност е, че след коригирането на деформацията в ранна детска възраст тя трябва да се задържи до зрелоста, когато спира растежът. Това изисква дългогодишно проследяване на пациентите, неколкократно коригиране и подмяна на имплантите, точна преценка кога да стане това.

Наред с развитието на хирургичните техники и анестезиологичните практики, непрекъснато се усъвършенстват и технологиите, които съпътстват гръбначната хирургия. Те се развиват в две направления. Първото е металознанието, с което се осигуряват достатъчно здрави и гъвкави импланти, които при минимален обем, за да се поместят около детския гръбнак, трябва да издържат на огромни напрежения. Оказва се, че и най-здравите стомани не могат да издържат на натоваравнията, на които издържа костната тъкан. С това е свързано и второто направление на тъканното банкиране и биотехнологиите. Те подсигуряват необходимата безопасна, здрава и жизненоспособна костна субстанция за запълване и коригиране на гръбначния стълб.

При оперативните интервенции бяха използвани импланти на фирма DePuy- Johnson&Johnson и алографт продукти, осигурeни от Тъканна банка „Остеоцентър България“. Те са преработени в САЩ по суперавангардната технология „Графтон“ от процесинговата компания „Остеотех“, която е световен лидер в тази област. Абсолютната надеждност, високият биологичен ефект на костно възстановяване и максимално улесненото приложение на трансплант продуктите на „Остеотех“ са доказани при над три милиона успешни трансплантации, без нито един страничен или нежелан ефект. Рискове като отхвърляне, инфекции, странични реакции и усложнения са сведени до нула и практически не съществуват, което ги прави изключително ценни при интервенции върху деца. Съпричастност към съдбата на децата прояви и Тъканната банка на „Пирогов“, която дари за операциите костна тъкан.

Колко струва една такава операция у нас и в САЩ например?

- Тежките форми на сколиоза са лечими единствено с хирургически методи, голяма част от които в България са силно ограничени, и създаването на програма от страна на „Остеотех” е своеобразен акт на съпричастност към тежките финансови проблеми на българската здравна система и протегната ръка за професионално сътрудничество с българските лекари. Конкретната цена на една такава операция в САЩ е около 200 хиляди долара и малко хора в България биха могли да си позволят подобна сума за лечение в чужбина. Поради тази изключително висока себестойност преценихме, че през първата фаза на програмата е по-добре да доведем лекарите, да осигурим цялото оборудване и инструментариум, които за този вид операции са уникални. Целта е не просто да каним периодично водещи световни хирурзи да оперират в България, но и да развием обмяната на опит и създаването на нова генерация от български хирурзи, която постепенно да поеме в свои ръце лечението на тези деца.

У нас обаче те могат да се направят по програмата „Боачи“, финансирана от „Остеотех“. Какво точно представлява тя, колко деца са прегледани и оперирани по нея?

Идеята за финансиране на програма за лечение на български деца с тежки гръбначни деформации принадлежи на ръководството на американската компания „Остеотех Инк.“. Всъщност става дума не просто за финансиране, а за създаване на цялостна програма за лечение на български деца с тежки гръбначни деформации, при това не еднократно, а в продължение на години.

Досега седемнайсет български деца имаха шанса да бъдат оперирани от специалисти, представители на авторитетната международна ортопедична организация „Сколиозис Ресърч Сосайети“ като проф. Пако Санчес от Университетска болница „Ла Пас“ – Мадрид, д-р Стивън Марджетко от Главна лютеранска болница, Чикаго, Илинойс, САЩ , д-р Питър Стърм от Детска болница „Шрайнърс“, Чикаго, Илинойс, САЩ, и проф. Муниш Гупта от Центъра за спинална хирургия към Калифорнийския медицински университет „Дейвис“, Сакраменто, Калифорния, заедно с екип от ортопедично отделение към МБАЛ „Токуда Болница София“ с ръководител д-р Васил Яблански. Освен оперираните деца, над 120 деца и семейства бяха консултирани през останалите неоперативни дни.

„Остеотех“ - САЩ, ТБ „Остеоцентър България“ и Евроатлантическият трансплант алианс (ЕАТА) имат решение да заделят бюджет за тази програма и всяка година да финансират операции от този тип. Ще се финансира и обучение на наши специалисти в САЩ.

В края на април международен екип от специалисти направи последните 7 операции по тази програма. Как се чувстват децата, възстановиха ли се, имаше ли някакви усложнения?

- Всички деца имаха гладък следоперативен период, провеждат курсове по рехабилитация, чувстват се добре и се възстановяват изключително бързо. Дори ако мога да цитирам една от майките на оперираните деца, която с изумление разказваше как тя, като била оперирана преди години от апандисит, не е могла да се изправи 10 дни, а дъщеря й след такава сложна операция може да ходи още на третия ден.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРВЮТА:

Тайните на красивата фигура – интервю с д-р Анна Йорданова Йорданова

26.01.2012 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 13)

Защо трябва да се борим с наднорменото тегло?

» Прочети

За фалшивите очила, лошата зрителна култура и липсата на профилактика

20.07.2011 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 15)

„Пазате се от очила ментета“, „Подлагайте се на редовни очни прегледи“ и прочее съвети могат да се открият в интернет пространството. Затова ние, от DoctorOnline, и специалистите от Оптики „Фокс“ решихме да разясним подробно каква е опасността от носенето на очила ментета и защо е важно редовно да посещаваме офталмолог. » Прочети

За несгодите на българския стоматолог

7.06.2011 / Галин Петков (Коментари: 11) чуй аудио

Новият председател на УС на БЗС д-р Борислав Миланов е завършил през 1988 г. » Прочети

Българката става все по-болна. Зачестяват случаите на рак на маточната шийка

2.06.2011 / Галин Петков (Коментари: 24)

Д-р Николай Генов е практикуващ акушер-гинеколог в медицински център „Панацея“ в София. » Прочети

Кой ни защитава като пациенти

21.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 39) чуй аудио

Евгения Адърска – считана за един от създателите на Националната пациентска организация. » Прочети

Какво значи да си пациент у нас

18.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 10) чуй аудио

За диалога между пациентските организации и институциите. » Прочети

Българин стана председател на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания

5.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 5) чуй аудио

Станимир Хасърджиев е председател и основател на Националната пациентска организация, както и на организацията за борба с хепатита – „Хепасист“. » Прочети

Не много скъпо и здравословно

1.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 8) чуй аудио

Мая Петрова е психоналитик в уелнес център New Energy. » Прочети