НОВИНИ

Кои ядки за какво са полезни?

16 февруари 2025 11:00 | Коментари: 0
Кои ядки за какво са полезни?

Дори в малки количества ядките имат много полезни качества за човешкото здраве.

Орехи

Орехите имат по-висока антиоксидантна активност в сравнение с всяка друга ядка. Яденето на богата на орехи храна предотвратява "лошия" холестерол след хранене.

Също така те са със значително съдържание на омега-3 мазнини, които намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Известен факт е, че те поддържат добра мозъчна функция.

Може да е просто съвпадение, че черупката на орех изглежда като мъничък мозък, но изследванията сочат, че орехите наистина може да са полезни за ума ви. И не на последно място яденето на орехи може да помогне за поддържане на здравето и плодовитостта на мъжете.

Бадемите

Бадемите са полезни срещу настинка и грип, редуцират холестерола, помагат и срещу диабет и за намаляване на кръвното налягане, богати са на протеини, помагат за повишаване на мозъчната активност и спомагат за отслабването, пише btvnovinite.bg.

Кашу

Плодът на дървото кашу се казва кашу-ябълка. Прилича на круша и може да се яде. На върха на кашу-ябълката расте семето, което всички наричаме ядка кашу.

Яденето на кашу може да помогне за укрепване на костите.

Кашу-ябълката може да се срещне в Бразилия, Индия или Кения. Яденето на кашу може да помогне за укрепване на костите. Подобно на калция, магнезият е важен и за здравето на костите, което е основното съдържанието му.

Шамфъстъците

Шамфъстъците имат специфичен аромат и зелен цвят. Те са полезни за здраво сърце. Когато дневно ядем от 50 до 100 грама шамфъстък, се намалява кръвното налягане, ако сме в състояние на стрес.

Шамфъстъците имат едно от най-високото съдържание на фибри от всички ядки, като могат да осигурят 12% от необходимия ви дневен прием на фибри. Яденето само на 60 грама шамфъстъци на ден също така може да увеличи нивата на витамин Е в кръвта ви.

Яденето само на 60 грама шамфъстъци на ден също така може да увеличи нивата на витамин Е.

Лешници

Подобно на другите ядки, лешниците са богати на хранителни вещества и имат високо съдържание на протеини, мазнини, витамини и минерали. Лешниците съдържат също така витамин В6, фолат, фосфор, калий и цинк. Освен това те са богат източник на моно- и полиненаситени мазнини и в тях има омега-6 и омега-9 мастни киселини, като олеинова киселина.

Лешниците осигуряват значителни количества антиоксиданти, доказано е също, че подпомагат работата на сърцето и намаляват лошия холестерол.

Семена

Близки до ядките като вкус и като свойства са семената. Те също зареждат тялото с много енергия.

Такива са семената на сусама, слънчогледа, тиквените семки и лененото семе. В сусама например ниското съдържание на въглехидрати и голямото количество ненаситени мазнини помагат за балансиране на кръвната захар в тялото.

Цинкът, който се открива в сусамовото семе, е необходим за производството на колаген. В маслото се откриват минерали и антиоксиданти, които имат благоприятно действие за косата и кожата.

Източник: fitwell.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Тези храни са иделни в борбата с пролетната умора

28.03.2025 (Коментари: 0)

Умората и липсата на енергия са характерни за пролетта: Но тези състояния, естествено нежелателни, могат да се преборят с балансирана диета, богата на фибри и витамини. » Прочети

Защо да не държим отворени консерви в хладилника

28.03.2025 (Коментари: 0)

Често ни се случва да отворим консерва боб, грах или царевица, да използваме малко количество от нея и останалото да приберем с консервата в хладилника. » Прочети

Новолуние и Слънчево затъмнение на 29.03: Какво НЕ се прави и съвти за всички зодии

28.03.2025 (Коментари: 0)

На 29 март 2025 година със слънчевото затъмнение ще настъпи финалът на пролетния "коридор на затъмненията", който продължава от 14 до 29 март. » Прочети

Месечен таро хороскоп за април 2025 г.

28.03.2025 (Коментари: 0)

ОвенАприлска карта - Десетка мечовеЗа съжаление, на Овена е раздадена една от най-разрушителните карти през април. » Прочети

Защо нахутът е толкова ползен?

27.03.2025 (Коментари: 0)

Преди да познаваме нахута като основа за хумус и фалафели, той беше популярен като леблебия и страгали. » Прочети

Малките неща, които неусетно могат да унищожат щастливия брак

27.03.2025 (Коментари: 0)

Бракът е пътешествие, изпълнено с любов, грижа и съпричастност. » Прочети

Няколко изненадващи ползи за здравето от консумацията на мляко

26.03.2025 (Коментари: 0)

Освен за подобряване на вкуса на кафето или на любимата зърнена закуска, може да искате да включите повече от тази напитка в диетата си заради нейните ползи за здравето. » Прочети

5 домашни трика, които ги пазят свежи цяла седмица и повече

26.03.2025 (Коментари: 0)

Розите са вечна класика - красиви, елегантни и символ на внимание. » Прочети