НОВИНИ

Най-често допускани грешки при приготвянето на стек

15 февруари 2025 10:00 | Коментари: 0
Най-често допускани грешки при приготвянето на стек

На деня на влюбените -14 февруари, много любители готвачи търсят перфектния начин да приготвят романтична вечеря и залагат на стек – но за съжаление, мнозина допускат ключови грешки.

Търсенията за "Колко време да пържа стек" са скочили със 130%, докато "Как да сготвя стек в тиган – средно изпечен" и "Колко време да готвя рибай стек" са се увеличили с 90% през последната седмица.

С оглед на това експертите от онлайн месарница Campbells Meat разкриват най-често срещаните грешки при готвене на стек и как да ги избегнем, за да постигнем ресторантско качество у дома. Спазвайки тези съвети, не само ще впечатлите любимия човек, но и ще имате ястие, достойно за споделяне в социалните мрежи!

1. Не оставяте месото да почива преди и след готвене

Специалистите съветват винаги да оставяте месото да почине за 15-20 минути както преди, така и след готвенето. Ако сложите стека директно от хладилника в тигана, рискувате неравномерно изпичане. Оставянето на месото на стайна температура преди готвене гарантира равномерно разпределение на топлината и по-сочен резултат.

Също толкова важно е да дадете време на месото да почине след готвенето, преди да го разрежете. В противен случай всички сочни сокове ще изтекат, оставяйки ви със сух и безвкусен стек.

2. Готвите в студен тиган

Експертите предупреждават: никога не започвайте готвенето в студен тиган! Това не само води до залепване на месото, но и пречи на формирането на апетитна златиста коричка. Винаги предварително загрявайте тигана или фурната – така ще получите красив завършек и ще "заключите" в месото всичките му аромати и сокове.

Също така, избягвайте пренаселването на тигана. Прекалено много стекове наведнъж ще доведат до неравномерно изпичане. Оставете достатъчно пространство между тях, за да се разпределя топлината равномерно.

3. Готвите на грешна температура

Прекалено висока температура може да доведе до пресготвяне на месото, което ще стане твърдо и сухо. Най-добрият съвет е да използвате кухненски термометър, за да следите вътрешната температура на стека и да я нагласяте спрямо желаното ниво на изпичане.

4. Недостатъчно овкусяване

Подправянето може да направи или провали едно ястие. Липсата на подправки може да доведе до безвкусно ястие, а прекомерното овкусяване – до претоварване на вкусовите рецептори. Според експертите тайната е в баланса – солта и пиперът трябва да подчертаят естествения вкус на месото, без да го заглушават.

5. Пренебрегвате възможността да използвате еър фрайър

Еър фрайърите могат да осигурят сочна вътрешност и хрупкава външност на стека, твърдят специалистите. Ако изберете този метод, предварително загрейте фритюрника до 200-230°C. Овкусете стека със сол, пипер и малко олио, след което го гответе по 6-10 минути от всяка страна, в зависимост от дебелината и предпочитаната степен на изпичане.

За перфектни резултати използвайте термометър за месо:

52°C – Rare (леко запечен)

57°C – Medium Rare (средно изпечен)

63°C – Medium (средно към добре изпечен)

66°C – Medium-Well (почти добре изпечен)

71°C – Well-Done (напълно изпечен)

"Вечерята за Свети Валентин трябва да бъде наслада, а не разочарование в кухнята", споделя говорител на Campbells Meat.

"Избягвайки тези често срещани грешки, домашните готвачи могат да се насладят на перфектно изпечен стек и да направят празничната си вечер незабравима."

Източник: fitwell.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Женски грешки, които много плашат мъжете

26.03.2025 (Коментари: 0)

Експерти идентифицираха често срещани грешки на жените, които отблъскват и дори плашат мъжете, съобщава yourtango. » Прочети

Павел Глоба разкри кои 6 зодии са големите печеливши през април

26.03.2025 (Коментари: 0)

Популярният руски астролог Павел Глоба разкри кои шест зодиакални знака ще преживеят истински златен месец през април 2025 година. » Прочети

Джизъса и Ивана - разделени?

25.03.2025 (Коментари: 0)

Бившият футболен национал Благой Георгиев и дъщерята на Ванко 1, Ивана Главчева, вече не са заедно. » Прочети

10 неща у дома, които лесно се чистят с прахосмукачка

25.03.2025 (Коментари: 0)

Има ли нещо по-приятно от това да минете с прахосмукачката и да видите как изчезват всичкият прах и мръсотия? Въпреки че почистването не е най-забавното занимание, резултатите винаги са удовлетворяващи. » Прочети

Колко време ни отнема да преодолеем бившия?

25.03.2025 (Коментари: 0)

След края на романтична връзка много хора продължават да изпитват емоции към бившите си партньори. » Прочети

Хороскоп по стихии за април 2025 г. за всички зодии

25.03.2025 (Коментари: 0)

Ретроградна Венера от 1 до 15 априлПрез първата половина на месеца продължава влиянието на ретроградна Венера върху областите, свързани с красотата, удоволствията, пазаруването, финансите и изграждането на взаимоотношения. » Прочети

Най-щастливите дни от тази седмица за всяка зодия

24.03.2025 (Коментари: 0)

Най-щастливият ден от седмицата за всеки зодиакален знак е тук от 24 март до 30 март 2025 г. » Прочети

Дъвките могат да са опасни

24.03.2025 (Коментари: 0)

Установено е, че дъвката е скрит източник на пластмасово замърсяване. » Прочети

Лунен календар: Подстригване, боядисване на косата от 24 до 30 март

24.03.2025 (Коментари: 0)

Периодът на четвъртата фаза (последната четвърт) на Луната е благоприятно за отделянето на всичко старо и ненужно. » Прочети

Седмичен ТАРО хоросоп от 24 до 30 март

24.03.2025 (Коментари: 0)

Овен - Седмица жезлиСмелостПрез този период спътници ще ви бъдат смелостта, силата, доблестта. » Прочети