НОВИНИ

Защо и колко време да киснем ядките преди консумация?

11 февруари 2025 11:00 | Коментари: 0
Защо и колко време да киснем ядките преди консумация?

Диетолозите силно препоръчват накисването на ядките преди консумация. Остатъците от фитинова киселина в ядките затрудняват усвояването им от организма. И накисването на ядки помага да се отървете от тази киселина.

Фитиновата киселина е вещество, намиращо се в растенията, което, когато се консумира от хората, може да намали усвояването на хранителни вещества (особено минерали) от храната, пише 7kefa.com.

Ако накиснете ядките, така че да отделят фитинова киселина във водата, те ще бъдат по-лесно смилаеми и процесът на усвояване на витамини и други полезни вещества ще стане по-лесен.

Ако накисвате ядки за дълго време, водата трябва да се сменя на всеки 2-3 часа.

Ето колко време отнема накисването на различните ядки:

Бадеми – 12 часа

Орехи – 8 часа

Пекан – 8 часа

Кедрови ядки – 8 часа

Лешници – 8 часа

Тиквени семки – 7 часа

Кашу – 6 часа

Ленено семе – 6 часа

Макадамия – 4 часа

Източник: fitwell.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Забранена част от Библията казва истината за Великия потоп

18.03.2025 (Коментари: 0)

Книга, забранена в Библията и написана преди повече от 2100 години, е известна още като Книгата на юбилеите. » Прочети

Учени: нисковъглехидратните диети могат да спомогнат появата на рак

18.03.2025 (Коментари: 0)

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати, като кето диетата, са все по-популярни през последните години. » Прочети

Как сезонът на Овена ще се отрази на всяка зодия?

18.03.2025 (Коментари: 0)

Съвпадайки с пролетното равноденствие, началото на Овена бележи и астрологичната нова година. » Прочети

Замразените плодове и зеленчуци - по-здравословни от пресните?

17.03.2025 (Коментари: 0)

Въпреки че замразените продукти често имат лоша репутация, изследванията показват, че те могат да бъдат също толкова здравословни, ако не и по-здравословни, колкото пресните продукти. » Прочети

Ретро дънки от 90-те са отново на мода: Кои са моделите?

17.03.2025 (Коментари: 0)

Всички знаем, че модата винаги се завръща след определено време. » Прочети

ТАРО хороскоп от 17 до 23 март

17.03.2025 (Коментари: 0)

Овен - Баща на камънитеПазителПрез този период вие ще сте пазител. » Прочети

Пътешественк във времето разкри какво ни чака до края на годината

16.03.2025 (Коментари: 0)

Човек, който твърди, че е пътешественик във времето, предизвика бурна реакция в Мрежата с тревожните си прогнози за 2025 г. » Прочети

Тази храна носи повече щастие и от любимата музика

16.03.2025 (Коментари: 0)

На какво се равнява емоцията да видиш любимия си спортист олимпийски шампион, да преживееш гол на отбора на сърцето си или да видиш победна точка на идола си на тенис корта на "Уимбълдън"?Оказва се, че тези стимули за мозъка ни са равни на… хапка о » Прочети