Пуканките пазят сърцето и предотвратяват рак
Забравете за боровинките и останалите храни с ниско съдържание на мазнини, тъй като според ново проучване на диетолозите пуканките и бобът са източници на полезни хранителни вещества.
Повечето хора не знаят, че пуканките са пълнозърнеста храна, която може да намали риска от сърдечни заболявания и рак. Те съдържат три пъти повече фибри от слънчогледовите семки, като балансират нивата на кръвната захар и помагат за намаляването на лошия холестерол.
Освен това пуканките са чудесната алтернатива, ако огладнявате следобед и имате нужда от лека закуска, за да не изгубите доброто си настроение между храненията. Фъстъченото масло пък е един от най-добрите източници на протеини, който може да предпази от рак на дебелото черво.
Според диетолози печеният боб е истинска хранителна електроцентрала, богата на протеини, фибри, желязо и калций. Той е препоръчителен точно колкото са и плодовете и зеленчуците, тъй като предпазва от проблеми със сърцето и рак на простатата.
15.07.2025 ()
Това е танц, интернет меме и вече — глобална мания сред елитни спортисти. » Прочети
15.07.2025 ()
Натали Трифонова май ще гледа сама бебето, което се подготвя скоро да роди. » Прочети
15.07.2025 ()
Астрологичната прогноза за предстоящите седмици носи предупреждение за представители на четири зодиакални знака, които ще преминат през период на изпитания и сътресения. » Прочети
14.07.2025 ()
За парти балони, които могат да причинят рак, предупредиха от европейската платформа за регистрация на опасни стоки Safety Gate. » Прочети
14.07.2025 ()
Овен - Тройка камъниРаботаПрез този период работата ще върви добре. » Прочети
14.07.2025 ()
Военната диета в момента е един от най-популярните хранителни режими в света. » Прочети
13.07.2025 ()
лънцезащитният крем е задължителен летен аксесоар - но разбирате ли наистина какво пише на етикета? От UVA и UVB до SPF - какво означават тези съкращения и защо са ключови за защитата на кожата ви?Каква е разликата между UVA и UVB лъчите?В слънчевата свет » Прочети
ето копирам от друг сайт сами си правете сметката . И най вече пазете се от царевицата .
Помислете пак. Според няколко различни проучвания, пуканките може би водят до сериозни заболявания на белия дроб и дихателните пътища. Болните могат да поемат дълбоко въздух, но при издишането му получават силни болки.
Тази болест е доста рядка, нарича се Bronchiolitis obliterans и е почти нелечима.
Преди известно време дори беше наречена „болестта на пуканките за микровълнова фурна“, защото от нея най-често страдаха работниците в тази индустрия.
През последните 3 години много от тях заведоха искове за милиони долари срещу американските производители на пуканки. И ги спечелиха безапелационно, защото беше доказано, че са се разболели вследствие на работата си.
Съвсем пресен случай в САЩ показа, че същото заболяване е развил и обикновен човек, който похапвал пуканки всеки ден в дома си.
Истинската причина за болестта е едно вещество, наречено диацетил. При продължителното му вдишване, особено след нагряването му, се наблюдават сериозни дихателни проблеми.
То е естествена субстанция, която се получава вследствие на ферментация и се среща в някои вина и млечни продукти, но не вреди. Синтетичната му форма се използва за подсилване вкуса на масло и намира приложение не само при производството на пуканки.
Използва се още за овкусяване на някои видове чипс, сладкиши, особено печени, замразени храни, изкуствено масло, някои бири и други.
Доста големи компании търсят заместител на диацетила, за да не се чувстват застрашени потребителите. Засега няма такъв, нито пък веществото е забранено някъде по света.