Добавете тази съставка в каймата за сочни и вкусни кюфтета
Може би не знаете, но има една съставка, която може да направи месото по-меко и сочно. Тя ще направи каймата страшно вкусна и едва ли вече ще си позволите да готвите без нея. Най-хубавото от всичко е, че едва ли има домакиня, която да я няма в кухнята си, а това значи, че няма да е нужно да давате излишни пари.
Месото с нея е по-крехко и образува сочна кафява коричка, когато го пържите.
За какво говорим ли?
Става въпрос за обикновената сода за хляб.
Защо трябва да добавяте сода към каймата?Ефектът на това вещество върху месото е прост и ясен. Когато добавим сода към каймата, тя променя структурата си, прави месото по-крехко и допринася за образуването на кафява коричка по време на пържене.
Содата повишава нивото на pH в каймата, благодарение на което протеините на месото се отпускат и то става по-крехко. Освен това содата помага за по-доброто задържане на влагата в месото, което го прави по-сочно.
Как да използвате сода за кайма?Преди готвене добавете 1/2 чаена лъжичка сода на 500 грама кайма. Разбъркайте добре каймата, за да се разпредели съставката и я оставете да престои 15 минути.
Запържете или задушете каймата както обикновено.
Този метод работи не само с всякакъв вид смляно месо - телешко, свинско, пилешко, пише Флагман.бг.
Източник: fitwell.bg