Най-подходящите риби при диета за отслабване
В социалните мрежи може да откриете безброй съвети за това как да отслабнете правилно. Но най-важният аспект, свързан с този въпрос, е протеинът.
Той е изключително важен компонент от диетата и затова си струва да се замислите за рибата, пише Eating Well.
"Рибата е отличен източник на висококачествен протеин", казва регистрираният диетолог Лена Бакович.
По думите й, приемът на достатъчно протеини през целия ден предотвратява преяждането и дава чувство на ситост.
Едно от многобройните изследвания по темата е установило, че постоянната консумация на риба може да помогне за поддържане на здравословното телесно тегло и да намали обиколката на талията, понижавайки риска от метаболитен синдром.
В тази връзка експертите посочват и седемте най-добри вида риба, които помагат по време на отслабване.
Ето кои са те:
Херинга
Тази риба има силен вкус и високо съдържание на здравословни мазнини. Проучване е установило, че участниците, които са консумирали по 1000 милиграма основни мазнини дневно, са загубили повече коремни мазнини от останалите.
Скумрия
Скумрията е друга мазна риба със силен вкус. Съдържа много омега-3 мастни киселини.
По данни на FDA, кралската скумрия има високо съдържание на живак, което може да бъде опасно за деца, бременни жени или кърмачки.
Затова експертите препоръчват атлантическа скумрия или тихоокеански сафрид, които са много по-малки по размер и съдържат по-малко живак.
Пъстърва
Пъстървата съдържа много витамини и минерали и много повече омега-3 от останалите риби. Тя също така е добър източник на витамин D. Проучванията показват, че този витамин може да играе важна роля в здравословната обмяна на веществата.
Сьомга
Известно е, че сьомгата носи много ползи за здравето на сърцето. Освен това е много полезна и при отслабване.
"Предварителните изследвания показват, че тя може да забави изпразването на стомаха (задържайки чувството за ситост по-дълго време) и да увеличи изгарянето на калории, което може да улесни отслабването", се отбелязва в статията.
Сардини
Според диетолога Лори Барет, сардините са богати на незаменими мастни киселини заради високото си съдържание на мазнини. Консервираните сардини пък са добър източник на калций.
Риба тон
Консервирана риба тон е класически обяд, защото е с високо съдържание на протеини и незаменими мастни киселини.
От Калифорнийската агенция за опазване на околната среда отбелязват, че консервираната риба тон е с високо съдържание на омега-3, но съдържа и повече живак.
Ако това ви притеснява, изберете консервирана светла риба тон. Тя е идеална и за отслабване, тъй като е богата на протеини.
Треска
Треската има мек вкус и е чудесна за хора, които не харесват вкуса на рибата. Освен това тя съдържа много повече йод от другите видове риба.
"Йодът е минерал, който се среща в някои храни и е необходим на организма за производството на хормони на щитовидната жлеза.
Щитовидната жлеза играе важна роля в метаболизма. За да поддържа здравословното тегло, тя трябва да работи правилно", подчертава изданието.
И още няколко съвета за отслабване:
Наскоро диетолог отговори на въпроса може ли да се яде преди бягане. Съветът на специалиста е 20-30 минути преди това да се изядат няколко прости въглехидрата, които бързо ще се усвоят.
"Обикновено, ако бягането продължава 45 минути или повече, е добре да хапнете нещо преди и след него", обяснява експертът.
Специалистът по отслабване д-р Чарли Зелцер от Филаделфия пък разкри може ли да се отслабва без упражнения.
"Упражненията са нужни за здравето, но не са от съществено значение за загубата на тегло"', подчертава специалистът, пише jenata.blitz.bg.
Източник: fitwell.bg