Ягодите се грижат за сърцето и предпазват от рак
Ягодите заслужават вниманието ни не само защото са вкусни, но и заради големия си потенциал за подобряване на здравословното ни състояние. Това каза проф. Стефка Петрова, директор на Националния център по опазване на общественото здраве.
Ароматните плодове са богати на антиоксидантите вит. С и каронит, на биоактивните субстанции фенолови киселини, елагова киселина и флавоноиди. Всички те са силно оръжие срещу раковите заболявания. Освен това те неутрализират редица канцерогени, които се образуват при изгарянето на храните при печене на скара или онези, които се образуват при фъстъците когато не се съхраняват добре.
В ягодите се съдържат и всички полезни за сърцето съставки. Антиоксидантите в тях предпазват от натрупването на холестерол в кръвоносните съдове, което предпазва от повишаване на кръвното налягане, получаването на инфаркт или инсулт. Съдържанието на флавоноиди и фенолови киселини пречи на образуването на тромбоксан - вещество, водещо до слепване на тромбоцитите в кръвта.
В ягодите се съдържа и значително количество полифенолни съединения, които потискат развитието на голям брой бактерии и вируси. Растителните влакна в ароматните плодове пък се грижат за ленивите черва и забавените процеси на храносмилане, като значително облекчават стомашно-чревния тракт.
Az si hapvam po okolo polovin kilogram pez den, a kogato tzenata im podne si kupuvam vseki den pone edin kilogram... minalata prolet svalih 4-5 kilograma sled kato v ramkite na edin mesetz si hapvah po kilogram yagodi, kofichka kiselo mlyako i yadki ot vreme na vreme - bademi i leshnitzi
По колко седмично препоръчваде да се яде?
Благодаря