Борбата с целулита – мисия невъзможна

30 април 2010 15:15 | Коментари: 0
Борбата с целулита – мисия невъзможна

Как бързо и лесно да се справя с натрупаните килограми? Напоследък това може би е най-често задаваният въпрос към консултантите в аптеките.

Съвременната фармацевтична индустрия предлага такова разнообразие от медикаменти и хранителни добавки, че човек трудно би могъл да се ориентира в морето от продукти, намаляващи теглото и извайващи фигурата. Антицелулитни кремове и сапуни, чайове и отвари за вталяване, таблетки и ампули за извеждане на мазнините от тялото вече заемат голяма част от пространството в родните аптеки. Единственият ефект, който повечето постигат, е вталяване на месечния бюджет.

„Действието им върху натрупаните в организма мазнини е незабележимо, ако преди това не сме променили стила си на живот чрез здравословен хранителен режим и активно движение“, категорична е проф. д-р Стефка Петрова, национален консултант по хранене и диететика. Твърдението се доказва и от редица изследвания. В доклад на Световната здравна организация се казва, че около 40% от отслабването се дължи на промяна в храненето, 30% - на повишаване на двигателната активност, и още толкова на приема на медикаменти или хранителни добавки.

Не е лесно обаче да промениш стила си на живот. Това изисква последователност и голяма упоритост. Именно затова сме свидетели на големия бум в предлагането на различни чудодейни хапчета за отслабване.

„У нас най-популярни са два медикамента, които се прилагат по лекарско назначение, и то главно при хора със затлъстяване. Единият от тях - Xenical, действа в стомаха и тънките черва, блокирайки действието на ензима липаза, който разгражда мазнините от храната.

Така всмукването им се намалява с около 30%“, обяснява проф. Петрова. Според нея неблагоприятният ефект на Xenical е, че наред с мазнините може да се намали и всмукването на мастно разтворимите витамини (А, Е, D, К и каротините), съдържащи се в храната. Затова при дълготрайна употреба на този препарат е препоръчително да се вземат поне витамин А и Е в специални водоразтворими форми. Ако паралелно с приема на медикамента съдържанието на мазнините в храната не се намали, може да настъпи образуване на газове, разстройство и т. н. „Xenical се препоръчва при хора с индекс на телесна маса над 27-30, особено ако имат някакво сърдечносъдово заболяване като високо кръвно налягане, висок холестерол или диабет“, уточнява още консултантката по хранене и диететика.

Другият много популярен медикамент на пазара - Reductil, въздейства върху централната нервна система. На първо място той увеличава чувството за ситост, а на второ - повишава обмяната на веществата. „Reductil има ефект, но той може да увеличи кръвното налягане, да влоши съществуващи сърдечносъдови заболявания като исхемична болест на сърцето, застойна сърдечна недостатъчност, аритмия. Не се препоръчва и при бъбречна или чернодробна недостатъчност, т. е. има редица противопоказания за приложението му. Възможна е появата на сухота в устата, безсъние, запек“, изрежда проф. Петрова. По думите й препаратът трябва да се прилага само под лекарски контрол. Обикновено се препоръчвал при свръхтегло, придружавано от диабет или висок холестерол.

На пазара могат да бъдат открити и различни добавки към храната, които подпомагат действието на диетата и физическите упражнения. Част от тях включват съставки, които имат влияние върху функциите на инсулина и така потискат апетита и стимулират изгарянето на мазнините. Такива са хромът и хидрокси-лимонената киселина. „Минералът хром, включван в хранителните добавки, не предизвиква странични ефекти, когато се приема до 200 микрограма дневно. Той обаче може да повлияе на медикаментите, които се вземат от хората с диабет. Затова диабетиците трябва да употребяват продукти за отслабване, съдържащи хром, само под лекарски контрол“, обяснява проф. Петрова. По думите й странични ефекти на хидрокси-лимонената киселина не са установени, но последните данни са доста противоречиви.

Друга голяма категория хранителни добавки включва продукти, които засилват „термогенезата“ (изгарянето на калориите). Вещества, стимулиращи този процес, могат да бъдат открити в растенията ефедра, гуарана, готу кола, горчивия портокал. Такова действие има и кофеинът.

„За ефедрата се установиха много вредни действия върху здравето - увеличаване на кръвното налягане, сериозни сърдечни проблеми и дори риск от мозъчен инсулт“, отбелязва консултантката по хранене. Затова добавките, които съдържат това растение, са забранени както у нас, така и в ЕС. Независимо от това те са разрешени в САЩ, макар и с предупреждение за опасностите от употребата им.

Действието на растенията гуарана и готу кола се дължи на съдържащия се в тях кофеин. Хранителни добавки, включващи в себе си това вещество, също трябва да се вземат с внимание поради известното му свойство да предизвиква сърцебиене, нервност, безсъние.

Някои добавки за отслабване разчитат на действието на йода, който се съдържа в екстракти от водорасли. „Йодът стимулира функцията на щитовидната жлеза, а оттам и обмяната на веществата. При продължителна употреба обаче хапчетата могат да предизвикат сърцебиене, аритмия“, описва действието на продуктите професорката. Освен това хранителни добавки, съдържащи йод, не трябва да се вземат от хора със заболявания на щитовидната жлезa.

Напоследък все по-популярни стават и продуктите с т. нар. хранителни влакна (целулоза, трици, гуарова гума и др.). Те набъбват в стомаха и червата, без да се всмукват, и създават известно чувство за ситост. Идеята е, когато се вземат преди ядене, да намаляват чувството на глад.

Редица хапчета и чайове за вталяване съдържат билки със силно разхлабващо или диуретично (засилващо отделянето на урина) действие. При вземането на тези хапчета теглото се намалява в резултат на загубата на течности, а не на мазнини.

Пример за билки с изразено разхлабващо действие са сена, алое, зърнастец, каскара саграда. Те обаче могат да предизвикат коремни болки, гадене и повръщане. Хроничната им употреба пък може да доведе до запек или диария. Растения с диуретично действие, които се включват в тези хапчета и чайове, са глухарче, копър, мечо грозде, полски хвощ, целина, коприва и др. „Редовната употреба на продукти с подобно действие може да доведе до сериозни здравни проблеми - обезводняване, нарушения в баланса на електролитите, сърцебиене, даже фатални сърдечни реакции“, предупреждава проф. Петрова.

Несъмнено хит на пазара е екстрактът от зелен чай. Установено е, че антиоксидантите и кофеинът, съдържащи се в него, увеличават с около 35% изгарянето на мазнините. Въпреки това според проф. Петрова човек не бива да очаква чудеса при употребата на различните медикаменти и хранителни добавки за отслабване. Освен че са скъпи, техният ефект често е временен, а понякога и опасен.

Етикети: целулит
Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ BEAUTY & SPA:

Има лесен лек от народната медицина против миризливи крака

7.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 2)

Миризливи крака е изключително неприятно усещане, което може да бъде избегнато с помощта на народната медицина

» Прочети

Лесни съвети за здрави нокти

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Как да укрепим нотките и да им помогнем да растат здрави и красиви. » Прочети

Грижа за краката през зимата

20.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Грижите за краката се oставят oбикновено на последно място. » Прочети

Какво казват ноктите за здравето?

Състоянието на нашите нокти може да ни подскаже за състоянието на цялото ни тяло. » Прочети

Да премахнем тъмните петна по кожата (част 2)

27.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Ето останалите средства за премахване на петна по кожата, които можем да приложим в домашни условия:

» Прочети

Да премахнем тъмните петна по кожата (част 1)

26.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъмните петна са знак за някаква "повреда" на кожата. » Прочети

Маски за коса в домашни условия

25.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Всяка дама иска да има здрава и хубава коса. » Прочети

Ето няколко хитрини за красота

23.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Бебешка пудра (талк)

» Прочети

Коя е най-болезнената козметична процедура?

22.03.2013 (Коментари: 3)

Нова козметична процедура обещава да подмлади видимо кожата ви само след първия път, но изисква минути на ужасно страдание, предаде БГНЕС.

» Прочети

Босилекът в козметиката

21.11.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Малко позната, дори екзотична съставка е босилекът в козметиката. » Прочети