Хранене при подагра: какво трябва да включва диетата ни?


Подаграта е хронично заболяване, което се характеризира с натрупването на пикочна киселина в ставите, водещо до болка и възпаление. За да се справите с това състояние, е от съществено значение да адаптирате вашия режим на хранене и да включите подходящи храни и напитки в диетата си.
Специалистите от аптека Galen ще споделят кои е добре да присъстват в менюто ви и кои трябва да избягвате.
Кои храни са позволени при подагра?
При подагра е важно да се консумират храни, помагащи за намаляване нивата на пикочната киселина в организма. Ето някои от най-подходящите за вашата диета:
-
плодове и зеленчуци – ягоди, череши, ананас, и цитрусови плодове са богати на витамин С, спомагащ за това. Зеленчуците като броколи, спанак и зеле също са отличен избор;
-
нискомаслени млечни продукти – мляко, кисело мляко и сирене с ниско съдържание на мазнини може да помогнат за намаляване на възпалението и болката;
-
пълнозърнести продукти – овес, киноа, кафяв ориз и ечемик съдържат фибри, подпомагащи храносмилането;
-
бобови култури – леща, нахут и боб са богати на протеини и фибри, като те още са полезни за здравето на сърцето;
-
яйца – позволяват се до две на ден;
-
ядки – можете да консумирате всякакви ядки и семена.
Включването на тези продукти в диетата може значително да облекчи симптомите на подаграта и да подобри общото здравословно състояние.
Кои храни трябва да избягваме?
Едновременно с добавянето на полезни храни в диетата, трябва да избягвате тези, които може да влошат състоянието ви. Някои от най-рисковите включват:
-
червено месо – говеждо, агнешко и свинско съдържат високи нива на пурини, които увеличават пикочната киселина;
-
риба и морски дарове – пъстърва, скумрия, херинга, миди, скариди, и раци също съдържат високи нива на пурини;
-
алкохол – бирата и спиртните напитки може да провокират пристъпи на подагра;
-
преработени – колбаси, бекон и други видове преработено месо съдържат високи нива на пурини и добавени мазнини;
-
захар и сладки напитки – сладките газирани напитки и десерти може да увеличат риска от подагра.
Избягването на тези храни е също толкова важно, колкото и консумацията на полезните.
Още методи за справяне с подаграта
Освен адаптирането на диетата, има и други съвременни и ефективни методи за справяне с подаграта, които може да помогнат за контролиране на симптомите и подобряване на качеството на живот. Това са:
-
прием на хранителни добавки – омега-3 мастни киселини, витамин С и магнезий са полезни за намаляване на възпалението и подобряване на здравето на ставите;
-
компреси и топли бани – прилагането на студени компреси върху засегнатите стави може да намали болката и отока, докато топлите бани помагат за отпускане на мускулите и облекчаване на напрежението;
-
физическа активност – редовното движение и упражнения като ходене, плуване и йога може да подобрят гъвкавостта и да намалят напрежението върху ставите;
-
хидратация – пиенето на достатъчно вода помага за изхвърляне на излишната пикочна киселина и поддържа функциите на бъбреците.
Тези ефикасни средства, облекчаващи симптомите на подагра, може да бъдат включени в ежедневния режим на всеки пациент, страдащ от това заболяване.
Чрез комбиниране на правилна диета с тези допълнителни методи, може значително да се подобри качеството на живот и да се контролира подаграта по-ефективно, коментират експертите от Galen.
