КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ С...  |  ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

СЗО критикува България за облекчаването на режима за тютюнопушене

27 април 2010 20:19 | Коментари: 0
СЗО критикува България за облекчаването на режима за тютюнопушене

Световната здравна организация не е съгласна с предложението за поправка в Закона за здравето, свързана с облекчаването на режима за тютюнопушене на обществени места. Мнението е изразено в официално писмо, изпратено до председателката на Народното събрание Цецка Цачева.

„Бяхме информирани, че депутати са внесли предложение за изменение на съществуващия чл. 56 от Закона за здравето на България, който предвижда 100% забрана на тютюнопушенето на всички обществени места от 1 юни 2010 година. Доколкото знаем, здравната комисия в българския парламент също е одобрила предложението, позволяващо да има помещения за пушачи в много обществени места, включително барове и ресторанти, което намалява значително устойчивостта на действащото законодателство“, пише в писмото си Жужана Якаб, регионален директор за Европа на СЗО.

В писмото се изказва съжаление от евентуалното приемане и прилагане на слабо ограничаване на пушенето само в определени обществени места, както е предложено от групата депутати. Това няма да следва основаните на факти насоки на член 8 от Рамковата конвенция на Световната здравна организация за контрол на тютюна, който е бил ратифициран от българското правителство през ноември 2005 година. Приемането на всеобхватна забрана на пушенето на всички обществени места се препоръчва и от Европейската комисия в нейното предложение за Препоръка на Съвета от 2009 година.

Вторичният дим се счита от Световната здравна организация за силен канцероген за човека. Установено е, че той увеличава риска от сърдечни заболявания с 25-30% и може да предизвика алергични реакции. Смята се, че в страните от Европейския съюз 19 000 непушачи умират всяка година от пасивно пушене.

„Бихме искали да подчертаем, че пълна забрана на тютюнопушенето на всички обществени и работни места е един от най-простите и най-разходно-ефективни методи за превенция на сърдечносъдовата заболеваемост и смъртност, както и за намаляване на разходите за здравеопазване. Резултатите от много изследвания потвърждават, че в държави, които са въвели цялостна забрана на тютюнопушенето, се наблюдава значително намаляване на броя на хоспитализациите заради остър миокарден инфаркт. Тези положителни промени се наблюдават много рано и обикновено са забележими още през първите години, след като новото законодателство влезе в сила“, пише още г-жа Якаб.

В Европа пълната забрана за пушене на всички обществени и работни места е приложена успешно в няколко страни като Ирландия, Великобритания и Турция, като забраната на тютюнопушенето се подкрепя от мнозинството от гражданите и след нейното влизане в сила.

В същото време, примерът на страни като Испания показва, че „компромисните решения“ са се оказали силно неефективни. Испанското правителство вече обяви, че действащият закон, който позволява пушенето в някои по-малки ресторанти и барове, приет през 2006 г., трябва да се промени и до края на 2010 година трябва да влезе в сила нов, по-строг закон, който да забрани пушенето на всички обществени и работни места.

„Като се вземат предвид данните, изложени по-горе, бих искала да помоля да не подкрепяте предложеното преразглеждане на чл. 56 от Закона за здравето и да се запази сегашната всеобхватна забрана на тютюнопушенето на всички обществени и работни места, влизаща в сила на 1 юни 2010 година“, се казва още в писмото.

Влизането в сила и прилагането на всеобхватната забрана на тютюнопушенето във всички затворени обществени и работни места през юни ще позволи на България да стане една от водещите страни в Европа в осигуряването на високи стандарти за обществено здраве и защита на хората от здравните последици от употребата на тютюн.

„Надяваме се, че парламентът в България ще гласува против предложеното преразглеждане на чл. 56 от Закона за здравето, за да се гарантира, че България ще се присъедини към групата на тези страни в Европа и в световен мащаб, прилагащи силен закон за контрол върху тютюна в пълно съответствие със СЗО РККТ“, казва в заключение г-жа Якаб от СЗО.

Етикети: тютюнопушене
Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Електронните цигари вредят на венците

24.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Електронните цигари не са толкова безопасни, те възпаляват венците, предизвикват и други проблеми в устната кухина, твърдят изследователи от Университета Рочестър, САЩ.

» Прочети

Заведенията глобени със 185 хил. лева за нарушаване на забраната за пушене

Глоби на обща стойност близо 185 хил. лева са били издадени от началото на въвеждането на пълната забрана за пушене на закрити обществени места, съобщиха от здравното министерство. » Прочети

Експерт: Електронните цигари са по-безвредни

20.12.2012 (Коментари: 0)

Електронните цигари са стотици пъти по-безвредни от традиционните, тъй като не отделят катрани и канцерогенни вещества, заяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

» Прочети

Цигара на ден увеличава риска от инфаркт

13.12.2012 (Коментари: 7)

Хората, които пушат само по една цигара на ден, са застрашени повече от внезапен инфаркт или други сърдечни проблеми в сравнение с непушачите, установиха учени. » Прочети

Три месеца след последната цигара – тогава вече си непушач!

1.02.2011 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 4)

Средностатистическият пушач губи пет години от живота си в опити да се откаже от вредния навик. » Прочети

Бившите пушачи са по-щастливи

3.12.2010 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Отказването от цигарите, освен здравословен ефект, може да има и благоприятен ефект върху настроението. » Прочети

Петък най-подходящ за отказване от цигарите

23.10.2010 / Doctoronline.bg (Коментари: 0)

И още една тема, свързана с тютюнопушенето. » Прочети

Какво има в цигарения дим?

23.10.2010 / Галин Петков (Коментари: 2)

Ако сте пушач, сигурно често чувате, че цигарите са вредни и могат да причинят редица заболявания – рак на белите дробове, на стомаха, на устата, сърдечносъдови заболявания и редица други, които често пъти са смъртоносни. » Прочети

Цигарите блокират гените за борба с рака

14.10.2010 (Коментари: 0)

Откриха първото пряко доказателство, че тютюнопушенето е свързано с епигенетични промени в гените, които помагат в борбата срещу рака, съобщи електронното издание „Ню сайънтист". » Прочети

Електронните цигари може би са по-опасни от традиционните?

14.10.2010 (Коментари: 6)

Електронните цигари могат да се окажат много по-опасни от традиционните, предупреждава „24 часа". » Прочети