НОВИНИ

Къде да заведем детето за 1-ви юни - събития от цялата страна

1 юни 2023 08:47 | Коментари: 0
Къде да заведем детето за 1-ви юни - събития от цялата страна

Съществува специален ден за почти всички от нас: празнуваме Международен ден на майката и жената, Ден на мъжете и Ден на бащата, Ден на влюбените, Ден на семейството и разбира се, Ден на детето.Денят на детето се чества в много страни по света. Това е един от най-старите международни празници, който води началото си от Световната конференция за благосъстоянието на децата, състояла се в Женева през 1925 година. Историята не дава информация защо е решено празника да се отбелязва точно на 1-ви юни.

СОФИЯ

Официално обявяваме началото на летните ни срещи с вас. Не ни хрумва по-добро място от парка пред НДК – в центъра на града, на открито, на свеж въздух (молим се за слънце без дъжд – дано!). Надяваме се да си "вземете" усмивките и… по-големи ранички.

От шатра 24 нямаме търпение да ви посрещнем.

СТАРА ЗАГОРА

Пъстра палитра от събития ще оцвети празника на най-малките жители и гости на Стара Загора по повод 1-ви юни. Денят на детето ще бъде отбелязан с едноседмично тържество, събрало под мотото "Седмица на детските мечти" събития, игри, концерти и много настроение.

На 28 май в Станционната градина, от 17.30 часа, ще започне празник за малки и големи на Фолклорна танцова школа "Орисия". Концерт подготвят на 30 май, от 18.00 часа, на сцената пред Общинска администрация, талантливите деца от ДЮССИ "Allegra”. Последният ден на май сцената пред Общината очаква участници за "Играй с приятели офлайн".

Празничният и специален за всяко дете ден – 1 юни, ще започне с веселие и стотици усмивки още в 10.00 часа, когато парк "Пети октомври" ще бъде огласен от песните на малчуганите от детските градини. За всички празнуващи ще има още арт работилници и ателиета за майсторене на динозаври, сапунчета, свещи, колажи, фигурки от вълна, глина, макарони, бижута от мъниста, рисунки със сол и още... Малчуганите ще имат на разположение и детска арт йога, STEAM работилница с Bee Bot на библиотека "Родина". Ще могат да наблюдават слънчевата активност, да научат "Забавен английски", да подреждат мозайки и да се насладят на постановки на Кукления театър, както и на малките артисти от Детска театрална студия "Звездни таланти". В Градската градина ще има още тъкане на дървени станчета, изложба на различни военни екипировки и машини, а полицаи и пожарникари ще търсят своите млади приятели.

Денят ще бъде вълнуващ и в старозагорския зоопарк. Началото на празника за любознателни приятели на животните е от 11.00 часа. Малчуганите ще научат любопитни факти от живота на обитателите на зооградината и ще се включат в приготвянето на обяда на някои от тях. Децата ще се насладят и на близка среща с "Ние, врабчетата" на Драматичен театър "Гео Милев". Предвидено е още рисуване върху асфалтовите алеи, както и други изненади.

Събития ще има през деня още в НЧ "Родина 1860" и НЧ "Св. Климент Охридски 1858", концерт на ВС "Усмивки" ще донесе настроение в Културен център "Стара Загора", а с приказен балет за деца на Летния театър ще поздравят от Операта.

На 2 юни (петък), от 18.00 часа, в Културния център ще се състои годишният концерт на Центъра за подкрепа за личностно развитие.

Съботният ден – 3 юни, ще предложи на малките и големите жители и гости на града отново празник в сърцето на Зоопарка, разположен в красивия парк "Митрополит Методий Кусев". Съвместното събитие на зооградината, РИОСВ – Стара Загора и Драматичен театър "Гео Милев" е с начален час 11.00. Ще има игри, изненади, врабчи актьорски поздрав и поводи за усмивки. Събитието ще завърши с поставянето на няколко къщички за птици на територията на зоопарка.

По същото време, в сърцето на града ще започне тематична разходка "Стара Загора и нейните талисмани", част от инициативата за неразказаните истории по правите улици на Туристическия информационен център. Тематичната беседа ще бъде част от летните безплатни градски турове.

ПЕРНИК

На 1 юни, в чест на Деня на Детето, National Geographic Kids Клуб "Малки откриватели" ще посети град Перник. Те канят всички семейства и любознателни деца да се присъединят към това невероятно събитие, което ще се проведе пред Двореца на културата в гр. Перник от 11:00 до 18:00 часа.

Организаторите обещават да предложат много необикновени активности в различни области като екология, химия и физика, технологии и роботика, изкуство, история и активен начин на живот. Децата ще имат възможност да се забавляват и да научават полезни знания.

Една от интересните атракции е интерактивната карта, чрез която ще запознаят децата с историята на град Перник. Освен това, те ще открият и още един забавен свят - цветен и пълен с тайни. Неизбежни са и вълнуващите и непредвидими физически и химически експерименти, които със сигурност ще впечатлят всички присъстващи.

Събитието е подходящо за деца над 3 годишна възраст, а входът е свободен.

Не пропускайте да се включите в невероятния свят на Клуб "Малки откриватели" на 1 юни в гр. Перник!

Събитието се осъществява с подкрепата на Община Перник.

ПЛОВДИВ

Проектът ще гостува за Деня на детето в "града под тепетата", на сцената на Античния театър - не пропускайте! Специални гости на събитието ще са: Петя Буюклиева, Вили и Красимир Гюлемезови, Момчил Колев, Светослав Лобошки и Братя Мангасарян.Концертът "Пеещи артисти 2" на 1 Юни от 20:00ч, в Античен театър - ПловдивЗа концертаУчастие в незабравимата вечер ще вземат:Дарин АнгеловМая БежанскаМилица БожиноваСимеон ВладовОрлин ГорановПетя ДиковаТони ДимитроваДобрин ДосевКатерина ЕвроСтефан ИлчевСтефания КолеваМилена МарковаОрлин ПавловЛюба ПашоваКойна РусеваГергана СтояноваАлександра СърчаджиеваЖаклин ТаракчиНиколай УрумовМаргарита ХрановаДаниел Цочеви още много изненади....Специални гости на събитието ще са:Петя БуюклиеваВили и Красимир ГюлемезовиМомчил КолевСветослав Лобошкии Братя Мангасарян

БУРГАСБургаските читалища отново ще се включат активно в подготвянето на интересни събития, които да превърнат 1 юни в празничен ден за децата и техните родители. Акцент в програмата е "Изгрев парк фест". Събитието ще предостави творческо пространство за ревю на школите към читалищата в община Бургас, много забавления, рисунки, добро настроение, за което ще се погрижат изпълнителите от различните вокални, музикални и танцови школи.

ПРОГРАМА

НЧ "Изгрев 1909" - 1 юни - 17.00 часа, парка в к-с "Изгрев" – "Изгрев парк фест";

НЧ "Петър Янев 1939" – "Крайморие" - 1юни - 11:00 часа - Ден на детето - рисунки на асфалт пред читалището;

НЧ "Просвета 1928" – с. Димчево - 1-ви юни - 17:00 часа - Ден на детето – организиране на забавни възпитателни игри и детска дискотека в парка на селото;

НЧ "Пробуда 1929" – с. Извор - 01. 06. - 17:00 часа - Ден на детето - игри и песни в парка с децата от селото;

НЧ "Просвета 1938" – с. Изворище – 1.06. - 17:00 часа - детско парти на 1 юни - Ден на детето;

НЧ "Любен Каравелов 1948" – с. Драганово - 1.06. - 17:00 часа - детско парти за Деня на детето;

НЧ "Светлина 1928" – с. Брястовец - 1.06.-11:00 часа - Ден на детето - посещение с децата на културно-музикални мероприятия;

* За да бъде празникът още по-пълен и да достигне до възможно най-много деца, ще бъде проведен "Дълъг уикенд", който ще включва провеждането на концерти, конкурси, рисунки на асфалт от 1.06 до 4.06, включително:

НЧ "Пробуда 1880" - 3.06.23 г., от 10.30 ч. - "Парад на игрите" - детско утро; градина пред читалището бл. 56 ж.к. "Бр. Миладинови";

НЧ "Христо Ботев 1937" – Бургас - I Национален конкурс за детска рисунка и литературна творба на тема: "Детство мое, реално и вълшебно", в едно с провеждане на пленер.

Рисунките ще се приемат до 26.05.2023 г. на адрес: 8002 - гр. Бургас, ул. "Кубрат” №7, получател: НЧ "Христо Ботев 1937” – Бургас, а литературните творби на hr.b_pobeda@abv.bg. На 01.06.2023 г. ще бъдат публикувани отличените творби в страниците на организаторите.

НЧ "Св. св. Кирил и Методий 1985" и Арт школа "Вая" – от 10 до 12 ч. на 3 юни /събота/ в к-с "Меден рудник", паркова зона между бл. 46 и бл. 51 - Рисунка върху асфалт на тема "Моето слънчево лято";

НЧ "Антон Страшимиров 1980" - Бургас, кв. "Черно море" - на 01.06.2023 г., от 13.00 часа, и на 02.06.2023 г., от 10.00 часа, в двора на СУ "Христо Ботев" школата по приложно изкуство ще организира рисуване върху стреч фолио; рисунки върху асфалт; детски творчески работилници; забавни игри и състезания; много лакомства и изненади за участниците.

НЧ " Паисий Хилендарски 1928" - 02.06 - КЦ "Морско казино", зала "Петя Дубарова", от 18.00 часа, "Деца свирят за деца" - концерт на школа по пиано и школа по китара към НЧ "Паисий Хилендарски 1928".

ВАРНА

На 1 юни - Деня на детето, в Музея за нова история на град Варна ще гостува майсторът на перото Валери Станков.Той ще представи своята най-нова книга "Букварчето на дядо Валери", съобщиха от Регионалния исторически музей за Moreto.net.Тя съдържа поезия за деца - един позабравен днес жанр в българската литература.Стиховете са илюстрирани с вълшебни акварели, дело на художника Стайо Гарноев. Тази книга ще накара децата да се забавляват, а родителите им да се върнат в своето детство.Началото на събитието е в 18.00 ч. Входът е свободен!

ВЕЛИНГРАД

Две пътувания с парен локомотив ще организира БДЖ за любителите на теснолинейката в началото на юни. Първото пътуване ще бъде на 1 юни за Международния ден на детето, а вторият курс на атракционното влакче ще се осъществи в неделния ден на 4 юни.

Композицията с парния локомотив 609.76 ще се движи по маршрут Септември - Велинград - Септември, като ще потегли от гара Септември в 09:15 ч. и ще пристигне във Велинград в 12:00 ч. след две спирания на гарите Варвара и Долене, където пътниците ще могат да се насладят и фотографират откриващите им се красиви гледки. След малко повече от два часа време за разходки в курортния град, атракционният влак ще тръгне от гара Велинград в 14:15 ч. обратно към гара Септември, където ще пристигне в 16:05 ч.

По време на пътуването за всички закупили билети за влака с парен локомотив ще има и допълнителни приятни изненади по повод отбелязването на 135 години от създаването на Българските железници.

Цената на билета за пътуване в двете посоки Септември - Велинград - Септември е 68 лв. с включено запазено място, като за всички деца до 10 годишна възраст билетите ще бъдат на половин цена.

Билети за тези влакове могат да бъдат закупени от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната. Местата в теснолинейните вагони и количествата на билетите са ограничени.

Михаела Михайлова, Novinite.bg

Източник: fitwell.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

ТАРО хороскоп до 30 юни

24.06.2024 (Коментари: 0)

Овен - Десетка мечовеРазрухаПредстоят ви кулминация и краят на един етап от живота ви. » Прочети

Невиждан късмет и успехи за три зодии чак до края на годината

24.06.2024 (Коментари: 0)

Интригуващи и изненадващи възможности ще се появят в живота на всички зодии през втората половина на 2024 г. » Прочети

Започва опасен период, нечисти сили плъзват: Русалската седмица

24.06.2024 (Коментари: 0)

От празника в чест на Светия Дух, наричан още от народа ни Духовден - понеделник след Петдесетница, започва Русалската седмица, Русалската неделя, Русаля, приемана за особено опасен период. » Прочети

Ивайло Захариев разби жена си: Влюбих се в друга! (Показа я публично)

23.06.2024 (Коментари: 0)

Актьорът Ивайло Захариев публично посече съпругата си Станислава, като призна, че се е влюбил в друга, разкри Интриги. » Прочети

Днес е Петдесетница: Поверия, повели и забрани

23.06.2024 (Коментари: 0)

Петдесетница е познат и като Петдесятница, Пятидесятница или Ден на Света Троица в различни части на България. » Прочети

Най-лесният начин да прочистите дебелото си черво за ден

22.06.2024 (Коментари: 0)

Освен че е мощен съюзник в борбата с рака, лененото семе е богато на диетични фибри, които помагат за отслабване, понижават холестерола и предотвратяват запек, пише zdraveikrasota. » Прочети