НОВИНИ

Омега 3: Ключът кам младостта

11 март 2023 10:00 | Коментари: 0
Омега 3: Ключът кам младостта

Най-добре пазената тайна за красота не може да се открие в магазина за козметика или козметичния салон. Не съществува крем, серум, лосион, шампоан, масло или каквото и да било друго средство за локална употреба, което да възстанови в дълбочина увредените кожа и коса. Нещо повече – козметиката е наистина ефективна, само ако употребата й се комбинира с нутрикозметика. Това означава, че паралелната употреба на козметични и нутрикозметични продукти, може да направи чудеса за вас.

Кои са опорните точки на красотата? Колкото и грижи да полагате за външния си вид, ако косата и кожата ви са в лошо състояние, усилията ви ще останат напразни. Сухата, набръчкана кожа, загубила тена и свежестта си, и безжизнената, оредяла коса не са приятни за никого. Затова, за да запазите младежкото си излъчване, е важно да поддържате кожата и косата в перфектен вид. Най-сигурният начин да го постигнете, е с помощта на нутрикозметичните природни добавки!

Нутрикозметиката е съвременно направление в козметиката, което залага на вътрешната подкрепа. Нутрикозметичните продукти се приемат вътрешно, като осигуряват необходимите на кожата и косата елементи, подхранват организма на клетъчно ниво и оказват мощно подмладяващо, укрепващо и регенериращо действие. Те не са лекарствени препарати и не предизвикват нежелани странични ефекти. 

Едно от най-важните и основни хранителни вещества са омега-3 полиненаситените мастни киселини (ПНМК). Те укрепват имунната система, устояват на промените, свързани с възрастта, и са отговорни за състоянието на кожата и косата, независимо какъв билет сте получили в генетичната лотария. 

Какво представляват мастните киселини

Мастните киселини влизат в тялото под формата на мазнини. Правете разлика между наситени и ненаситени мастни киселини. Засищаме се основно от животинската храна. Тя се отлага или използват главно за извличане на енергия. Но ненаситените отиват за различни пластични нужди - изграждане на клетъчни мембрани, синтез на тъканни хормони, регулиране на различни видове метаболизъм. Тези киселини са незаменими. Човешкото тяло не може да ги синтезира в достатъчни количества, така че те трябва да присъстват в храната непременно. 

Полиненаситените киселини са разделени на няколко вида: 

Омега 9 Олеинова киселина. Има го много в зехтина, авокадото, ореха. В организма олеиновата мастна киселина нормализира липидния състав на кръвта и забавя развитието на атеросклероза. 

Омега 6 Това са предимно линолова и арахидонова киселини, които влизат в тялото заедно с растителни масла като слънчогледово, соево и царевично. Омега-6 е от съществено значение за овлажняването и подхранването на кожата. 

Омега 3. Началото на полиненаситените мазнини. Има три вида омега-3: ейкозапентаенова киселина (EPA), докозахексаенова киселина (DHA) и алфа-линоленова киселина (ALA). Поддържането на високи нива на EPA и DHA е особено важно за поддържане на всички телесни функции. 

За какво е омега-3?

Тези мастни киселини изпълняват набор от функции, от изграждане на клетки до поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система. Учените са доказали, че ако жената получава достатъчно омега-3 от храната по време на бременност, тогава е по-вероятно детето да се роди здраво и силно, с добре оформени неврологични и имунни системи. И ако добавите омега-3 при хранене, тогава детето може да се развие по-бързо от връстниците си. В зряла възраст омега-3 укрепва имунната система, здравата кожа, ноктите и косата, а в напреднала възраст може да подобри зрението, да защити сърцето и кръвоносните съдове, да помогне за поддържане на паметта, ясния ум и доброто настроение. И това не е преувеличение. Получаваме все повече научни данни, доказващи многостранните защитни и подобряващи здравето ефекти на полиненаситените мастни киселини върху човешкото тяло.  

Как да осигурим на организма омега-3  

За съжаление няма много добри източници. Омега-3 алфалиноленова мастна киселина се намира в големи количества в лененото масло. Източникът на ейкозапентаенова и докозахексаенова (най-важните видове за нас) е мазната морска риба. Те се намират в малки количества в кафявите морски водорасли. Но тялото е в състояние да абсорбира само около 5% от полиненаситените мастни киселини, които идват с храната. И не всеки има тази способност развита в достатъчна степен. Мастната морска риба - скумрия, херинга, сьомга, и не отглеждана във ферми, но дива, уловена в морето, трябва да присъства в диетата. Но има и проблем. Морските риби натрупват живак и други тежки метали. Освен това естествените омега-3 мастни киселини са много нестабилни. Лесно се окисляват на светлина и въздух, развалят се при нагряване. Консумацията на морска риба от жителите на континентална Европа прогресивно намалява и сега само около 10% от хората редовно консумират риба в необходимото количество - 2-3 порции на седмица или повече. Ето защо добър изход от ситуацията е допълнителният прием на омега-3 ПНМК под формата на хранителни добавки, широко достъпни в аптеките.

Източник: fitwell.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Топтреньорът Ричард Величков съветва как да влезем във форма за лятото

19.04.2024 (Коментари: 0)

Лятото винаги е добър момент да се върнем към тренировките, да свалим по някое излишно кило преди морето, да се стегнем малко, пък нека жените харесват яхти. » Прочети

Експерти съветват: Накисвайте зеленчуците във вода, оцет или сода за хляб

19.04.2024 (Коментари: 0)

Още от деца знаем, че всички плодове и зеленчуци трябва да бъдат добре изминавани преди да ги консумираме. » Прочети

Юпитер и Уран се срещат през уикенда: Съвпадът ще влияе върху нас и през майъ

19.04.2024 (Коментари: 0)

Грандиозен съвпад на Юпитер и Уран в знака Телец предстои на 20-21 април 2024 г. » Прочети

Печени тиквички с кашкавал и моцарела

18.04.2024 (Коментари: 0)

Пролетта е най-благоприятният сезон за разтоварване на организма. » Прочети

Има ли здравословна газирана напитка?

18.04.2024 (Коментари: 0)

Много хора виждат газираните напитки като вредни, но нови продукти по магазините - като Olipop и Poppi drinks, набират популярност като по-здравословната им алтернатива, разказват от Yahoo Life. » Прочети

Проучване: Необвързаните живеят най-добрия си живот - сами

18.04.2024 (Коментари: 0)

Луксозни партита, бляскави момичешки вечери и уикенди, прекарани в ресторанти из Ню Йорк, наслаждавайки се на богати мъже. » Прочети

Тлъсти пачки за тази късметлийска зодия до края на годината, според Тамара Глоба

18.04.2024 (Коментари: 0)

За хората, родени под знака на зодия Стрелец, 2024 година ще бъде специална, убедена е руската астроложка Тамара Глоба. » Прочети

Третата световна война в предсказанията на Баварския пророк Алоис Ирлмайер

17.04.2024 (Коментари: 0)

Пророчествата за Третата световна война са тема, която вълнува човечеството от векове. » Прочети

Постен гювеч с патладжан и бамя

17.04.2024 (Коментари: 0)

Необходими продукти:300 грама зелен боб300 грама бамя300 грама картофи3 броя моркови500 грама домати2 глави лук1 глава чесън3 броя чушки1 брой патладжан1 супена лъжица равна червен пипер6 супени лъжици олио Начин на приготвяне:Почистете и подгответе всичк » Прочети