НОВИНИ

Хитринки кака да се справите с пресолено ястие

28 февруари 2023 11:00 | Коментари: 0
Хитринки кака да се справите с пресолено ястие

Понякога се случва при приготвянето на супата домакинята да се разсее или да не изчисли точното количеството сол, което е необходимо за ястието и да го пресоли. 

 

Досадно е да изсипете готовото ястие, само защото има много сол. Но консумацията в тази му форма е неприятна и дори вредна.

Разбира се, за да избегнете този проблем, е по-добре солта да се добавя постепенно, на части, като се разбърква добре и се опитва на вкус.

Ако използвате зеленчукови и рибни консерви или готови месни продукти за супа, също трябва да внимавате. Те съдържат известно количество сол и трябва да осолявате супата само след добавянето им.

Но определено не си заслужава да превръщате пресоленото първо ястие в трагедия. Нормалният му вкус лесно може да бъде върнат и никой няма и да се усети, че нещо се е объркало в кухнята.

Професионални готвачи разкриха най-надеждните си методи, с която всяка пресолена супа може да се превърне в прекрасно ястие.

Най-лесно е да го разредите, казват те. За целта ще ви трябва по-голяма тенджера от тази, в която сте го готвили. Просто добавете една трета от общия обем вода към съда и сложете супата отново на котлона да заври. Може да добавите и малко подправки, за да не стане ястието безвкусно.

Ако имате замразен бульон, ще е още по-добре. Добавете го към врящата супа и след това се насладете на прекрасния й вкус.

Ако времето позволява и разполагате с желание и продукти, пригответе същата супа без сол и смесете двата варианта в една голяма тенджера.

За да спасите пресоленото ястие, може да използвате и продукти, които абсорбират солта. Като картофи например. Просто сварете няколко картофа в супата, за да не бъде бульонът солен. Колкото повече сол сте използвали, толкова повече картофи ще ви трябват, казват специалистите.

Ако нямате картофи, може да сложите лук. Няколко глави са достатъчни, за да възвърнат оригиналния вкус на супата.

Или пък ориз. Поставете го в марля, за да не се разпадне, и варете в супата за 10 минути. Оризът е отличен абсорбатор на солта. 

Ако нито един от тези продукти не ви е под ръка, може да използвате обикновена кора хляб. Трябва да я увиете в плътна тъкан, която ще предотврати навлизането на омекотената субстанция в супата. Дръжте хляба в супата не повече от пет минути.

На помощ могат да ви дойдат и още няколко продукта, които добре прикриват соления вкус:

гранулирана захар - сложете няколко супени лъжици в бульона (ако супата не е много солена);

лимонена киселина - добавете 2-3 гр.;

чист лимонов сок - няколко супени лъжици;

сухо бяло вино - 2-3 супени лъжици;

ябълков оцет - няколко лъжици са достатъчни

Ако супата е само леко солена, може да спасите положението със заквасена сметана (мляко), доматено пюре и сухи подправки, пише jenata.blitz.bg

Източник: fitwell.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Какви са разликите между лимона и лайма?

25.04.2024 (Коментари: 0)

В готвенето на цитрусови плодове лимонът и лаймът се използват много често. » Прочети

Мравчено дърво: Чаят от лапачо - витаменинен микс и панацея за много болести

25.04.2024 (Коментари: 0)

Лапачо или Тахебо е напитка, приготвена от вътрешната кора на дървото Розово лапачо, разпространено в горите на Аржентина и Перуанските Анди. » Прочети

Месец май - успешен за всички зодии, но носи огроччно щастие и успехи на тези зодии

25.04.2024 (Коментари: 0)

Месец май е ласкав и добър месец за всеки един зодиакален знак по волята на небесното подреждане, твърдят астролозите и, разбира се, веднага правят уговорки и броят изключения. » Прочети

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети

Екзотичният плод аки - здраве от Ямайка

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има един плод, който помага за понижаването на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. » Прочети

Разболява ли ни глутенът: Мит или истина?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към тази белтъчна съставка в пшеницата и някои други зърнени култури, пише Deutsche Welle. » Прочети

Какво разкрива за вас последната цифра от годината ви на раждане?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Според китайския календар последната цифра на рождената ни година разкрива много любопитни детайли за нашата личност и за живота ни като цяло. » Прочети

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети