НОВИНИ

Всички жени са бисексуални?

4 февруари 2023 11:00 | Коментари: 0
Всички жени са бисексуални?

Наскоро изследователски екип от университета в Есекс, ръководен от психолог и антрополог Герулф Ригер, публикува резултатите от своите проучвания относно разликите между мъжете и жените в отговор на сексуалните стимули. Учените анализираха и особеностите на тези модели при хомосексуалните хора.

Статията на Ригер и колегите му се основава на две проучвания, проведени от този екип. Първото от тях е фокусирано върху гениталните отговори, свързани със сексуална възбуда и самооценки за степента на мъжественост или женственост, възприемана от субектите сами по себе си.

Второто изследване, от друга страна, се фокусира върху конкретен признак на сексуалния отговор: диализация на зеницата или мидриаза в присъствието на сексуални стимули. По същия начин този елемент отново се сравнява със степента на мъжественост/ женственост, въпреки че в този случай тя е измерена както от външни наблюдатели, така и от самооценка.

Според авторите на това проучване, техните хипотези се основават на различна информация, получена в предишни изследвания. Особено забележителен аспект в този смисъл са научните доказателства за различията в сексуалните реакции на мъжете и жените, както и тези между хетеросексуалните и хомосексуалните жени.

Различия във възбудата между мъжете и жените

Открити са значителни разлики в реактивността спрямо сексуалните стимули възоснова на биологичния пол. По-специално, сексуалната реакция на хетеросексуалните мъже е специфична за женските стимули, но тази на хетеросексуалните жени не е толкова голяма за мъжките образи.

Очевидно е, че физиологичната реакция (в случая дилатация на зеницата) на хетеросексуалните мъже се появява почти изключително, когато предизвикващите стимули включват женски елементи. Това би било типичният модел при мъжете, които се смятат за хетеросексуални, въпреки че отговорът може да варира в зависимост от конкретния случай.

С малко изключения, жените реагират както на мъжки, така и на женски сексуални стимули, макар да твърдят, че са изключително хетеросексуални. По този начин, степента на реакция на хетеро-женските се е оказала подобна, когато представените сексуални образи включват мъже, както когато става дума и за други жени.

Поради тази причина екипът на Ригер твърди, че жените обикновено не са напълно хетеросексуални, а повечето от тях биха бисексуални. По-конкретно, 74% от хетеросексуалните жени, които са участвали в изследването, са показали интензивни реакции на сексуално активиране при гледане на изображения на привлекателни жени..

Модели, основани на сексуалната ориентация

Според изследователи от университета в Есекс, хомосексуалните жени са изключение от женския общ модел. Интересно е, че сексуалният им отговор изглежда по-сходен с този на мъжете, отколкото на жените - винаги като се има предвид, разбира се, че изследванията от този тип се фокусират върху средните стойности.

По този начин жените, които твърдят, че са привлечени изключително от жени, са склонни да реагират селективно на женските сексуални стимули. Както можем да видим, този отговор е по-близък до този на мъжкия пол, отколкото на жените, които се смятат за хетеросексуални.

Всички ли сме бисексуални?

Проучванията на екипа на университета в Есекс използват сексуален материал с визуален характер. В този смисъл си струва да се има предвид, че мъжете реагират по-интензивно от жените на визуални стимули, когато те са свързани със сексуалността.

Това изглежда е свързано с факта, че някои части на мозъка на мъжете се активират повече от тези на жените в присъствието на този вид изображения. По-специално, някои от съответните структури са амигдалата (особено лявата), хипоталамусът и вентралната ивица, която се намира в базалните ганглии.

Жените пък имат склонност да показват реакции, като разширяване на зениците, ако в ситуацията има сексуални стимули, независимо дали са от мъже или жени.

Тези различия се дължат отчасти на диференциалната социализация между мъжете и жените. Докато при мъжете е наложено да потискат хомосексуалните мисли по време на сексуална възбуда, жените могат да се чувстват по-малко социално притиснати в този смисъл, пише Факти.бг

Източник: fitwell.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети

Розова луна: Пълнолунието в Скорпион на 23 април ни дава шанс за изцеление

23.04.2024 (Коментари: 0)

На 23 април ни очаква пълнолуние в знака на зодия Скорпион. » Прочети

Ето кои са най-страстните мъже в зодиака

23.04.2024 (Коментари: 0)

Каквито и любовни истории да чувате от мъжете, често пъти те могат да са преувеличени. » Прочети

КНСБ: За една година сумата за издръжка на едно домакинство се е увеличила с 4,5%

22.04.2024 (Коментари: 0)

КНСБ представи цените и издръжката на живот у нас за първите три месеца на 2024 г. » Прочети

Лили на 90: Ванга предрекла точния ден и час на смъртта й

22.04.2024 (Коментари: 0)

90-годишен юбилей на 24 април ще отпразнува примата на българската естрада Лили Иванова. » Прочети

Има ли пестициди в доматите? Ето как да разберем

22.04.2024 (Коментари: 0)

Много се говори за биохрани, пръскани или непръскани плодове и зеленчуци. » Прочети

Ето кои са най-верните мъже от зодиака

22.04.2024 (Коментари: 0)

Когато любовта ви връхлети, със сигурност едва ли първото нещо, което ви интересува е зодията на вашия потенциален партньор. » Прочети

Зеленият лук – букет от ползи за здравето

21.04.2024 (Коментари: 0)

Зеленият лук, често пренебрегван като проста гарнитура, е богат източник на основни хранителни вещества и съединения, които предлагат множество ползи за здравето. » Прочети